Izvor: N1

Osuđena 91 osoba za veliku zloupotrebu fonda EU za pašnjake

Sud na Siciliji osudio je 91 osobu optuženu za učešće u mreži organizovanog kriminala koja je oštetila Evropsku uniju za oko pet miliona eura namijenjenih za subvencije za pašnjake na tom italijanskom, mediteranskom ostrvu.
Osuđena 91 osoba za veliku zloupotrebu fonda EU za pašnjake

Foto: Pixabay

Suđenje, koje je danas završeno izricanjem kazni od dvije do 30 godina i 10 oslobađajućih presuda, počelo je u martu 2021. a razmatranje je trajalo nedjelju dana.

Tužioci su tvrdili da su se desetine članova mafije i radnika u administraciji udružili kako bi zloupotrijebili subvencije koje daje EU za korišćenje pašnjaka, među kojima je i teritorija Nacionalnog parka Nebrodi na istočnom kraju Sicilije.

U izvještajima o suđenju, italijanski mediji navode da je 150 kompanija na prevaru pribavilo oko 5 miliona eura od 2010. do 2017. godine.

Bivši direktor Nacionalnog parka Đuzepe Antoci, koji je pomogao istražiteljima da otkriju prevaru, u sudnici je danas saslušao presude. Na njega je 2016. godine pucano dok je bio u autu, a istražitelji sumnjaju da su ga napali članova Koza nostre, sicilijanske mafije.

Među krivičnim djelima bila je i iznuda i prevara Evropske unije, a tužioci su tvrdili da su optuženi u nekim slučajevima koristili nasilje i prijetnje da bi stekli kontrolu nad pašnjacima kako bi mogli da apliciraju za subvencije.

Tužioci su rekli da je razrađena šema prevare uključivala lažne vlasnike za dobijanje fondova EU.

Dodijeljena sredstva su se zatim kretala kroz složen sistem finansijskih instrumenata, među kojima su računi u inostranstvu, prije nego što su stizala u ruke optuženih.

Tužioci su naveli da su notari i birokrate saučesnici koji su se bavili papirologijom pomogli šefovima Koza nostre da sprovedu plan.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

(FOTO I VIDEO) STANDARD NA PROKLETIJAMA: Kada riječi postanu čist višak…

Folić: Država poslodavcima isplatila više od 28.7 miliona eura subvencija za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

JOVIĆEVIĆ: Tužilački savjet po zadatku odrađuje čistku

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

JASAVIĆ: Kojašević doživio torturu, očekuje da odgovorni budu procesuirani

Službeni list: Zeta od danas zvanično opština

(VIDEO) Četničke pjesme uoči utakmice Petrovac- Jezero i skandiranje “Ajmo Srbi j….. Turke”

Društvene mreže: Građani se sami organizuju i pozivaju na protest protiv ustavnog puča u Skupštini