Izvor: RSE

Pandora papiri: Razotkriveno tajno bogatstvo svjetskih lidera

Tajna bogatstva i poslovanja svjetskih lidera, političara i milijardera otkrivena su u jednom od najvećih curenja finansijskih podataka.
Pandora papiri: Razotkriveno tajno bogatstvo svjetskih lidera

Foto: DW

Imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera, kao i oko 300 zvaničnika poput sudija, ministara, gradonačelnika i vojnih generala nalaze se u spisima offshore kompanija nazvanih Pandora Papers odnosno Pandora papiri. U dokumentima su uključene osobe iz više od 90 zemalja svijeta, kao i preko 100 milijardera, ali i slavnih osoba.

Dokumenti koji uključuju emailove, dopise, pružaju rijedak uvid u tajni svijet offshore finansija i otkrivaju finansijske tajne nekih od najbogatijih ljudi svijeta.

U dokumentima se, između ostalih spominju poslovanja češkog premijera Andreja Babiša, jordanskog kralja Abdullaha II, ukrajinskog premijera Volodimira Zelenskog, azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Aliyeva i brojnih drugih.

Pojedine osobe suočavaju se sa optužbama za korupciju, pranje novca i izbjegavanje plaćanja poreza.

No, jedno od najvećih otkrića, kako piše BBC, jeste kako su ugledni i bogati legalno osnivali kompanije kako bi tajno kupovali nekretnine u Velikoj Britaniji. Dokumenti otkrivaju vlasnike oko 95.000 offshore kompanija koje stoje iza kupovina.

Više od 600 novinara uključujući novinare BBC-ja, Guardiana, Le Monda, Washington Posta i Nezavisnog konzorcijuma istraživačkih novinara učestvovalo je u analizi 11.9 miliona dokumenata offshore kompanija koje su unajmlivali bogati klijenti kako bi im stvarali offshore strukture.

Carstvo nekretnina kralja Jordana

Među papirima pojavljuje se ime vladara Jordana, kralja Abdullah II koji, prema objavljenim dokumentima, posjeduje tajno carstvo nekretnina vrijednosti 100 miliona dolara koje se proteže od Malibua i Washingtona do Londona.

Papiri identifikuju mrežu offshore kompanija na Britanskim Djevičanskim ostrvima i drugim poreskim oazama koje je Abdulah II bin Al-Husein koristio za kupovinu 15 kuća od kada je preuzeo vlast 1999. godine.

To uključuje tri vile na obali u Malibuu vrijednosti 68 miliona dolara i nekretnine u Londonu i Ascotu u Velikoj Britaniji.

Advokati kralja Abdullaha rekli su da je sva imovina kupljena ličnim bogatstvom, koje takođe koristi za finansiranje projekata za građane Jordana.

Rekli su da je uobičajena praksa da ugledni pojedinci kupuju nekretnine putem offshore kompanija zbog privatnosti i sigurnosti.

Zgrada u Londonu na ime sina predsjednika Azerbejdžana

Dokumenti takođe pokazuju da je azerbejdžanska vladajuća porodica Aliyev posljednjih godina trgovala nekretninama u vrijednosti oko u Velikoj Britaniji sa oko 540 miliona dolara. Jedna od njihovih nekretnina prodana je britanskoj kraljevskoj porodici, koja sada razmatra kako je došlo do toga da plate oko 90 miliona dolara kompaniji koja je djelovala kao paravan porodici koja vodi državu koja se rutinski optužuje za korupciju. Alijevi su odbili komentarisati.

Drugi dokumenti pokazuju kako je porodica Aliyev tajno stekla imovinu u Velikoj Britaniji koristeći offshore kompanije.

Dokumenti pokazuju kako je porodica kupila 17 nekretnina, uključujući i poslovni prostor vrijednosti 45 miliona dolara u Londonu za 11-godišnjeg sina predsjednika Azerbejdžana, Heydera Aliyeva.

Zgradu u Mayfairu kupila je kompanija koja je bila u vlasništvu porodičnog prijatelja predsjednika Ilhama 2009. godine.

Mjesec dana kasnije prebačen je na ime njegovog sina Hedyera.

Putinovi saradnici i prijatelji u dokumentima

Ime predsjednika Rusije Vladimira Putina, za kojeg SAD sumnjaju da ima tajno bogatstvo, ne pojavljuje se u dosijeima. Ali, pojavljuju se imena njegovih brojih saradnika, uključujući i njegovog najboljeg prijatelja iz djetinjstva, pokojnog Petra Kolbina, kojeg su kritičari nazvali “novčanikom” Putinovog bogatstva, kao i ime žene s kojom je ruski lider navodno nekada bio u romantičnoj vezi. Niko nije odgovorio na poziv za komentar.

Predsjednik Češke i dvorac na jugu Francuske

Pandora papiri takođe prijete da će izazvati političke probleme za dva lidera u Evropskoj uniji. Premijer Češke Republike Andrej Babiš suočava se s pitanjem zašto je iskoristio offshore investicionu kompaniju za kupovinu dvorca vrijednog 22 miliona dolara na jugu Francuske. I on je odbio da komentariše.

A na Kipru, koji je i sam kontroverzni offshore centar, od predsjednika Nicosa Anastasiadesa može se tražiti da objasni zašto je advokatsko društvo koje je osnovao optuženo za skrivanje imovine kontroverznog ruskog milijardera iza imena lažnih vlasnika kompanija. Firma negira bilo kakvo nedjelo, dok predsjednik Kipra kaže da je prestao igrati aktivnu ulogu u poslovanju nakon što je postao lider opozicije 1997. godine.

Ovo je posljednje u nizu veliko curenje podataka koje pokazuje tajne radnje offshore kompanija, uključujući Panama Papers 2016. i Paradise Papers iz 2017. godine.

U poređenju sa ranije otkrivenim finansijskim offshore dokumentima, Pandora papiri su i najobimniji, a novinari uključeni u istraživanje na njemu su radili 18 mjeseci.

Novinari iz 117 zemalja imali su pristup dokumentima iz 14 kompanija za finansijske usluge u zemljama poput Britanskih Djevičanskih ostrva, Paname, Belizea, Kipra, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Singapura i Švajcarske.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Prodaja stanova manja 80 odsto, ali cijene ne padaju

Ako Vlada ne plati 4,6 miliona dolara, Kinezi skidaju 66 miliona

CKB i NLB napravile najveći profit, u minusu samo Komercijalna

Kako je Vlada podijelila pare: Predsjedniku manje za trećinu, premijeru više 11 puta

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Crnogorsko proljeće na društvenim mrežama najavljuje novi patriotski skup

Detalji tragedije u Karabuškom polju: Đokaj pucao suprugu u glavu i grudi, žena koja je bila svjedok doživjela infarkt

Za rubriku vjerovali ili ne: Nadrealno izvještavanje medija u Srbiji o “Pandora papirima”

Živković: Pandorini papiri i nasilje nad zdravim razumom