Izvor: Agencije

Papa Franjo u Grčkoj: Populizam i autoritarizam ugrožavaju demokratiju u Evropi

Agencije
Papa Franjo u Grčkoj: Populizam i autoritarizam ugrožavaju demokratiju u Evropi

Papa Franjo upozorio je u Grčkoj da “olaki odgovori” na populizam i autoritarizam ugrožavaju demokratiju u Evropi i pozvao na posvećenost promovisanju opšteg dobra, a ne uskih, nacionalističkih interesa. Papa je u obraćanju političkim i kulturnim liderima upozorio na prijetnje sa kojim se Evropa suočava.

Rekao je da samo jak multilateralizam može da odgovori na goruća pitanjima današnjice, od zaštite životne sredine do borbe protiv pandemije i siromaštva.

„Politici je neophodan multilaterizam kako bi zajedničke potrebe stavila ispred privatnih interesa“, rekao je Franjo i istakao da je danas ne samo u Evropi na djelu odstupanje od demokratije.

Papa, koji je preživio argentinsku populističku Peronovu eru, kao i njenu vojnu diktaturu, često je upozoravao na prijetnju autoritarizma i populizma i na opasnost koju oni predstavljaju za Evropsku uniju i samu demokratiju.

On je podsjetio da je upravo u Grčkoj, prema Aristotelu, čovjek postao svjestan da je „politička životinja“ i da je član zajednice sugrađana.

„Ovdje je rođena demokratija. Ta kolijevka, hiljadama godina kasnije, trebalo je da postane kuća, velika kuća demokratskih naroda. Govorim o Evropskoj uniji i snu o miru i bratstvu koje ona predstavlja za tolike narode“, rekao je Franjo grčkoj predsjednici Katerini Sakelaropulu.

Taj san je u opasnosti usred ekonomskih i drugih potresa zbog pandemije koji mogu izazvati nacionalistička osjećanja i učiniti da autoritarizam izgleda „ubjedljivo, a laki odgovori populizma izgledaju privlačni“.

On je pohvalio „kampanju neophodne vakcinacije“ koju promovišu vlade kako bi zaustavile koronavirus.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Rutović: Jeftini populizam samozvanih oslobodilaca Crne Gore

Papa Franjo: Ne smijemo čekati da siromašni pokucaju, nego pohitati njima

Otac moderne Evrope Robert Šuman predložen za sveca

Papa Franjo pozvao sve da se vakcinišu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Potpredsjednica URE podržala proteste protiv Vučića

Mijajlović: I ronioci iz Bijele uključeni u potragu, uslovi otežani

Vujović: Otkazom meni, direktor Latković se preporučuje Demokratama

Stanković opozvan sa dužnosti ambasadora u Argentini