Izvor: Beta

Picula: Nastavak pregovora sa Srbijom samo ako uvede sankcije Rusiji

Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula ocijenio je danas u Zagrebu da dalji pregovori sa Srbijom ne bi trebalo da se nastave ukoliko se ta zemlja ne uskladi s evropskom spoljnom politikom i ne uvede sankcije Rusiji.
Picula: Nastavak pregovora sa Srbijom samo ako uvede sankcije Rusiji

Tonino Picula

„Vučić će morati da riješi problem, gdje Srbija zapravo pripada. Ne bi trebalo da okrene leđa zapadu nego da mu se priključi“, rekao je Picula, izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za preporuke za novu strategiju proširenja Evropske unije.

On je to kazao na panelu u organizaciji Kancelarije EU o uticaju geopolitičke situacije na politiku proširenja, novoj strategiji i promjenama koje u pristupnom procesu predlaže EP, prenijela je agencija Hina.

„Mi bismo htejli da se dalji pregovori sa Srbijom mogu nastaviti samo ako se ta zemlja uskladi s evropskom spoljnom politikom i uvede sankcije Ruskoj Federaciji“, naglasio je Picula (Socijaldemokratska partija) koji je predstavio novu strategiju koja bi u EP trebalo da bude usvojena u novembru.

Bivša hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić rekla je da misli da će Srbija na kraju završiti među zemljama EU-a. Ona je, međutim, dodala da je pitanje koliko će to trajati i koliko će se u međuvremenu problema i potencijalnih bezbjednosnih opasnosti iz takve današnje politike stvoriti.

Što se tiče BiH, Pusić je ocijenila da sadašnji politički lideri u toj zemlji imaju „smrtni strah“ od EU, jer bi s obzirom na korupciju, ulaskom u EU završili u zatvoru.

„Zato su protiv EU. S političkim liderima (Draganom) Čovićem, (Bakirom) Izetbegovićem i (Miloradom) Dodikom, BiH prema EU nikad neće napredovati“, ocijenila je bivša hrvatska šefica diplomatije.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pusić: Balkanski putinovski destabilizatori više nemaju kud

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Rambo Amadeus: Različitosti su bogatstvo Crne Gore, a dijalog je današnje čojstvo i junaštvo

Picula: Svako ko je razgovarao s Putinom zaključio je da ne namjerava zaustaviti rat

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Članovima kavačkog klana Čotaru, Kneževiću, Jovanoviću i Rutoviću određeno zadržavanje do 72 sata (VIDEO)

Abazović: Dogovoriti da li će parlamentarni i predsjednički izbori biti u jednom danu

U SDT-u saslušani “kavčani” Igor Božović i Vladimir Živković (VIDEO)

Tajna izbornog uspjeha Pokreta Evropa sad