Izvor: VOA

Podjele između Rusije i Zapada: Početak novog Hladnog rata ili nastavak starog?

Do 24. februara, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu, Hladni rat je bio dio eksponata u muzejima kao mračni period u evropskoj istoriji. Međutim, nema naznaka da će biti prevaziđene duboke podjele između Moskve i Zapada, i analitičari kažu da bi trenutno stanje moglo da bude početak novog Hladnog rata ili nastavak starog.
Podjele između Rusije i Zapada: Početak novog Hladnog rata ili nastavak starog?

Rusko rukovodstvo za novu gvozdenu zavjesu krivi evropske NATO saveznike poslije nedavnog samita u Madridu.

“Izgleda mi da je najbolji zaključak da je NATO u Madridu doživio evoluciju u razvoju poslije osnivanja 1949. i vratio se svojim korijenima odnosno principima pružanja sigurnosti, vojne bezbjednosti koji datiraju iz perioda Hladnog rata”, rekao je zamjenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

Ruski predsjednik, kojeg je izolovala međunarodna zajednica, nastoji da ojača nekoliko saveznika koji su mu preostali, poput lidera Bjelorusije Aleksandra Lukašenka. Oni imaju plan za ujedinjenje i Putin tvrdi da je Zapad zaslužan za to.

“Političke i druge sankcije bez presedana koje je uveo ‘kolektivni Zapad’ vrše pritisak na nas da brzo sprovedemo proces integracije”, poručio je Putin.

U podijeljenoj Evropi mogućnost da će Ukrajina i Moldavija, bivši djelovi Sovjetskog Saveza, postati dio zapadng bloka, posebno Evropske unije, je takođe uzrok zabrinutosti Kremlja, kažu analitičari, mada je NATO izvor najvećeg straha Moskve.

“Rusko rukovodstvo je najviše zabrinuto zbog razvoja neprijateljske vojne infrastrukture na teritoriji tih zemalja. Ali bi, pošto EU nije jak igrač na planu bezbjednosti, približavanje Ukrajine Briselu trebalo da bude manja briga za Kremlj nego približavanje Ukrajine NATO-u”, ocijenio je Andrej Kortunov iz ruskog Saveza za međunarodna pitanja.

Na ulicama, stavovi o zapadnom vojnom savezu su često negativni.

“Mi nismo agresivni. Ali NATO ne treba da okupira naš prostor, da tako kažemo. Putin ima pravo kad kaže: ‘Mi ne diramo vas, vi ne dirajte naše granice”, kaže stanovnik Moskve Pavel.

Međutim, ima i onih koji, kad shvate da ne daju izjavu za rusku TV stanicu, govore drugačije.

“Ne smatram NATO neprijateljskom silom, niti mislim da je Rusija meta tog saveza. U pitanju su interesi. Ne vidim da NATO predstavlja bio kakvu opasnost za Rusiju”, ocijenila je Irina, takođe stanovnica Moskve.

Život se nastavlja u Moskvi, dok dan za danom sve više ljudi vjeruje da se gvozdena zavjesa širi preko Evrope, što znači Drugi hladni rat – ili jednostavno – prvi se nikada nije završio.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

UŽIVO: Žestoko raketiranje Harkova, Ukrajina tvrdi da su povratili aerodrom Hostomel

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

Korać: Nije samo Rusija od Putina napravila cara, to je činio i Zapad!

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Na koljenima i 43. Vlada

Abazović: Vlada se može srušiti, ali se s njom ruše i evropski snovi Crne Gore

Šćekić će podržati Temeljni ugovor, Vlaović čeka stav stručnog tima

Abazoviću SPC preča od evropske agende: Potpis na ugovor sa beogradskom Patrijaršijom može staviti jedino kao predsjednik tehničke Vlade