Policija Kosova: Kazne za vozače sa nelegalnim srpskim tablicama od 22. novembra

Kosovska policija je saopštila da će do 21. novembra trajati mjera opomene vozačima sa nelegalnim srpskim tablicama, dok će 22. novembra početi izricanje novčanih kazni.
Policija Kosova: Kazne za vozače sa nelegalnim srpskim tablicama od 22. novembra

Naplaćivanje kazni do 150 eura, prema navodima kosovske policije, trajaće do 21. januara 2023. godine.

Do 20. novembra, prema podacima policije, vozačima automobila sa nelegalnim srpskim tablicama izrečeno je oko 1.740 opomena.

U Briselu bi po pitanju plana Vlade Kosova za preregistraciju automobila sa registarskim tablicama koje izdaje Srbija u RKS – Republika Kosovo, trebalo da se sastanu premijer Kosova Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

I Kurti i Vučić su potvrdili sastanak.

Srbi u sjevernim opštinama Kosova upozorili su da će se protiviti izricanju novčanih kazni, kao što su se protivili odluci Vlade o registarskim tablicama.
Vlada Kosova počela je da sprovodi svoj plan od 1. novembra.

Planom preregistracije automobila sa registarskim tablicama koje izdaje Srbija predviđene su tri faze.

Prva faza podrazumijevala je izricanje opomene vozačima, druga predviđa novčanu kaznu do 150 eura za vozače koji ne preregistruju svoja vozila.

Treća faza predviđa izdavanje probnih tablica do 21. aprila, od kada će prema odluci Vlade Kosova u toj zemlji biti zabranjene registarske tablice koje izdaje Srbija, tako da je predviđeno da se na putevima kreću samo automobili legalnih registarskih oznaka RKS, odnosno Republike Kosovo.

Zbog tablica je u proteklom periodu došlo do tenzija između Srbije i Kosova, a šef evropske diplomatije Žozep Borelj je ocijenio da se radi o “najozbiljnijoj krizi od 2013 godine”.

Situacija se dodatno zakomplikovala nakon što su pripadnici srpske zajednice na sjeveru napustili kosovske institucije. Pored zahtjeva da se povuče odluka o tablicama, politički predstavnici Srba uslovili su svoj povratak u institucije formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO).

ZSO je dio Briselskog sporazuma koji su u dijalogu postigli Srbija i Kosovo 2013. godine, ali je Ustavni sud Kosova upozorio da bi se time prekršio najviši pravni akt te zemlje.

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvanične Prištine da primjenu odluke o preregistraciji vozila odloži za deset mjeseci, što su kosovske vlasti odbile.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Kurti: Vučić više ne spominje podjelu već traži bosnizaciju Kosova

Cingel: Slovačka plaća cijenu zbog nepriznavanja Kosova

Održan protest Srba u Sjevernoj Mitrovici: Nećemo dozvoliti protjerivanje sa ovih prostora

Eskobar: Zaboraviti „Kosovo je Srbija“, i preći na „Kosovo i Srbija su Evropa“

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Crnogorski navijači u Sloveniji, uz ,,lavice” do kraja! (VIDEO)

Penzioner upisao Mašinski fakultet: Klupu dijeli sa studentima mlađim 70 godina

POGLEDAJTE slavlje na glavnom gradskom trgu u Podgorici (VIDEO)

Ukinuto rješenje o puštanju Vesne Medenice na slobodu