Pompeo i Janša razgovarali o partnerstvu SAD i Slovenije, potpisan sporazum o 5G

Šef američke diplomatije Majk Pompeo, koji je na turneji po istoku Evrope, i slovenački premijer Janez Janša založili su se na Bledu za jačanje transatlantskog partnerstva i zajednički rad na kibernetičkoj bezbjednosti i energetskoj politici, prenijela je agencija Hina.
Pompeo i Janša razgovarali o partnerstvu SAD i Slovenije, potpisan sporazum o 5G

“Danas smo razgovarali o jako važnim temama i o straškom partnerstvu naše dvije države”, rekao je Pompeo novinarima.

Državni sekretar SAD je sa slovenačkim ministrom spoljnih poslova Anžetom Logarom potpisao bilateralnu izjavu o bezbjednosnim uslovima za uspostavljanje mreže nove tehnologije 5G.

“Jasna je razlika između slobodnih i neslobodnih naroda, a današnjim potpisivanjem sporazuma o kibernetičkoj bezbjednosti štitimo i ljudska prava”, rekao je Pompeo.

On je naglasio i važnost stabilne energetske mreže i energetske nezavisnosti.

“Izvori energije moraju biti diversifikovani, a SAD žele da obezbjede čistu energiju za Slovence”, kazao je Pompeo.

Uoči sastanka, slovenački mediji su najavljivali da će Pompeo i Janša razgovarati i o mogućnosti uključivanja SAD u program izgradnje novog bloka nuklearke u Krškom, kao i o slovenačkoj kupovini američkog tečnog gasa.

Janša je novinarima rekao da Slovenija želi da postane “vjerodostojan partner u NATO” i da sa SAD “nastavi politiku koja je omogućila pad ‘Gvozdene zavjese’ i Berlinskog zida”.

Dodao je da Evropu i SAD čekaju “izazovi koji nijesu ništa manji od onih prije više decenija” i da će Slovenija, kao predsjedavajuća Savjeta Evropske unije u drugoj polovini sjledeće godine raditi na jačanju transatlantskog partnerstva.

Slovenački premijer je, govoreći o opasnosti od kibernetičkih napada, rekao da su SAD “jedina sila zapadne civilizacije koja je sposobna da se suoči sa novim oblicima prijetnji bezbjednosti”.

Američka novinska agencija AP izvještava s Bleda da je glavna tema posjete Pompea Sloveniji da se kineske kompanije, poput Huawei, eliminišu iz izgradnje brze bežične mreže.

U Sloveniji koja je, posijle Češke, druga od četiri stanice tokom njegove turneje po Srednjoj i Istočnoj Evropi, Pompeo je sa slovenačkim zvaničnicima potpisao zajedničku deklaraciju o “Bezbjednosti čiste mreže 5G”, čiji je cilj da u Sloveniju ne dođu “nepouzdani prodavci telekomunikacija”, piše AP.

“Slobodne zemlje moraju se zajedno suprotstavljati autoritarnim prijetnjama”, rekao je Pompeo.

Pompeo, podsjeća AP, vodi američku kampanju širom Evrope i drugdje protiv Huawei i drugih kineskih kompanija, koje administracija američkog predsjednika Donalda Trampa optužuje da osjetljive podatke i lične informacije predaju kineskoj službi bezbjednosti.

Ta kampanja je djelimično uspešna, ali ju je prihvatila saveznica u NATO, Slovenija, koju potpisana deklaracija obavezuje na “zaštitu privatnosti i ličnih sloboda građana Sjedinjenih Država i Slovenije”.

“Plima se okreće protiv Komunističke partije Kine i njenih napora da kontroliše informacije”, rekao je Pompeo na Bledu.

Slovenija je prošlog mjeseca predstavila komercijalnu mrežu 5G sa švedskim telekomunikacijskim gigantom “Eriksonom”, kojeg Pompeo i drugi američki zvaničnici često pominju kao “vjerodostojnu” alternativu za Huawei.

Pompeo je, prenosi AP, sa slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom i premijerom Janšom razgovarao i o energetskoj sigurnosti.

SAD, piše agencija, žele da Evropu odvoje od njene zavisnosti od ruske nafte i gasa i pokrenule su mnoge inicijative širom tog kontinenta za diversifikaciju evropskih izvora energije. Ponuđena je i prodaja američkog goriva Evropi uz promociju i nuklearne energetike.

Pompeo je u Sloveniju, podsjeća AP, stigao iz Češke, gdje je “mlade demokratije u regionu” pozvao da “prigrle svoje teško osvojene slobode i suprotstave se prijetnjama Rusije, a naročito Kine” koja je, kako je rekao, “po mnogo čemu opasnija od bivšeg Sovjetskog Saveza”.

“Komunistilka partija Kine je već upletena u naše ekonomije, našu politiku, naša društva na način na koji Sovjetski Savez nikada nije bio”, rekao je Pompeo češkim poslanicima i da Kina vodi “kampanje prinude i kontrole”, utiče na političare i snage bezbjednosti, “krade industrijske podatke” i “koristi ekonomskih poluge da bi ugušila slobodu”.

Kina je, zaključuje AP izveštaj, optužila Sjedinjene Države da “tlače kineske kompanije” tvrdnjama da su njeni dobavljači telekomunikacione opreme Huawei i ZTE “prijetnja državnoj bezbjednosti”.

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Borkinje za ženska prava reagovale na izlaganje Vesne Bratić: “U CG se žene nalaze u položaju koji same izaberu”

Učesnik protesta u Budvi zatekao poruku na vratima: “Svuda su četnici Mitre…”

Vulević saslušan zbog dvostrukog ubistva na Veruši

Ponovo pokušali da iscrtaju kapelu na Lovćenu, reagovala policija (VIDEO)