Izvor: index.hr

Porfirije: Nismo sigurni da se granice u budućnosti neće mijenjati

Otvaranje radova na dijelu autoputa između Beograda i Banje Luke srpski zvaničnici i i predstavnici Srpske pravoslavne crkve iskoristili su za promovisanje teza o srpskom jedinstvu i koketiranje s promjenama granica, izazvavši oštru reakciju američke ambasade u BiH.
Porfirije: Nismo sigurni da se granice u budućnosti neće mijenjati

Porfirije

Postavljanje kamena temeljca na dionici koja povezuje Sremsku Raču u Srbiji i Bijeljinu u BiH organizovano je u vrijeme predizborne kampanje u BiH.

Na skupu su bili srpski predsjednik Aleksandar Vučić, srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik i poglavar Srpske pravoslavne Crkve Porfirije.

Dodik je Vučića pozdravio riječima “dobro došli na svoje i među svoje” i nastavio kako će Srbi jednoga dana biti jedinstveni. “Danas Srbi imaju dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju – i nastavit ćemo se boriti za naše jedinstvo”, rekao je Dodik.

Vučić je pozvao Srbe da čuvaju “mir i slobodu samo pod jednom zastavom”. “Kada je o slobodi riječ, Srbiju i Republiku Srpsku ništa ne može podijeliti”, istaknuo je Vučić.

Porfirije je istakao da su granice promjenljiva kategorija. “Svi znamo da su se kroz istoriju granice država i mjesta obitavanja našeg naroda mijenjale, a nismo sigurni se da u istoriju u kojoj je sve relativno neće mijenjati i ubuduće”, rekao je vladika.

Na najnoviji Dodikov istup reagovala je američka amabsada navodeći na Twitteru kako će SAD snažno odgovoriti na svaku antidejtonsku aktivnost.

“Sve prazne priče gospodina Dodika ne mogu promijeniti fundamentalnu činjenicu da Republika Srpska nije država. To je jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta. Njegova težnja za ‘Nezavisnom Srpskom u BiH’ ne štiti Republiku Srpsku ili njene stanovnike, nego se kocka njihovom budućnošću”, upozorilo je veleposlanstvo.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

KAZAZ ZA STANDARD: Crnoj Gori prijeti tihi nestanak – treba graditi transetničke saveze protiv velikosrpskog nacionalizma

KOMŠIĆ: Dodikova je vlast, uz podršku Srbije i Rusije, odlučila da žrtvuje mir

SRAMOTNA PROSLAVA “DANA RS”: Parada vaskrsenja „velike Srbije“

Dodik impresioniran načinom na koji Putin poznaje probleme na Balkanu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Jedinstvena ponuda – 10€ + 200 besplatnih spinova

Janjušević poslat u istražni zatvor

Mikić: DF i Demokrate da kažu šta nam pripada, nijesmo spremni da odustanemo od borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije

Šahmanović: Spreman set mjera za uštedu energije, Vlada što prije da ga usvoji