Izvor: nova.rs

Poslanici EU: Ne možemo nastaviti pregovore ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji

Druga najbrojnija poslanička grupa u Evropskom parlamentu oglasilla se putem svog zvaničnog Tviter naloga i osudila Selakovićevo i Lavrovo potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova dvije zemlje za naredne dvije godine.
Poslanici EU: Ne možemo nastaviti pregovore ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji

Foto: Pixabay

Socijaldemokrate osudile su potez srpskog ministarstva spoljnih poslova, koji je prethodnih dana izazvao brojne negativne reakcije, naročito od strane zvaničnika Evropske unije.

„EU ne može nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije. To ćemo reći u predstojećem izvještaju Parlamenta o proširenju“, navele su socijaldemokrate.

Oni su prenijeli i izjavu poslanika Evropskog parlamenta i izvjestilac za novu strategiju proširenja Evropske unije Tonina Picule koji je rekao: “Veoma razočaravajuće što ovo dolazi iz zemlje koja teži da se pridruži EU”.

Podsjetimo, ministri spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali su 23. septembra Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dvije zemlje za naredne dvije godine.

Ovaj potez Srbije naišao je na osudu širom EU zato što usljed gorućeg rata u Ukrajini potpisuje sporazume sa Rusijom i ignoriše pozive da se uvedu sankcije Rusiji. Tako je i Viola fon Kramon poručila da je plan saradnje Srbije i Rusije možda signal da se zamrznu pregovori sa EU.

„Ovo je ozbiljan skandal. Usred bijesnog rata, ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije potpisuje plan buduće saradnje sa ruskim agresorom. Ili je to možda samo signal za nas da zamrznemo pristupne pregovore u Evropsku uniju, jer ulazak u EU ne ide preko Moskve“, napisala je na Tviteru fon Kramon.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


cikotickadjeku,

zamrznite sve pregovore, sve invvesticije i pristup fondovima EU, onda ce te vidjeti “uspavanu Bebu” kako place, bali…….

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

Skandal u Mađarskoj pred izbore: Otkriveno da Rusija godinama ima pristup državnim tajnama

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

ZAKAZANA SAHRANA VOĐE ŠKALJARSKOG KLANA: Evo kada i gdje će biti ispraćen Jovan Vukotić

Šta je Crna Gora dobila od Abazovićeve američke turneje: Skupo plaćeno „preživljavanje demokratije“

Prijava zbog mučenja Grujičića ponovo odbačena: HRA predlaže da VDT preuzme predmet

Uhapšen još jedan osumnjičeni za likvidaciju Vukotića