Izvor: Fonet

Premijer Češke optužio bivšeg premijera za zataškavanje krivičnih djela

Predsjednik češke vlade Petr Fijala ocijenio je da opozicioni lider i bivši premijer Andrej Babiš pokušava da zataška svoje krivične postupke u Češkoj i Francuskoj, zahtjevom za smjenu ministra policije Vita Rakušana, objavio je češki portal Blesk.ch.
Premijer Češke optužio bivšeg premijera za zataškavanje krivičnih djela

Foto: EPA

Fijala je odbio da smijeni ministra i izjavio da smjena vlade zavisi od odnosa snaga u parlamentu, „koji je jasan poslije prošlogodišnjih izbora“.

„Više imam utisak da Andrej Babiš treba da zataška svoje krivične slučajeve ovdje i u Francuskoj“, dodao je Fijala.

Kako navodi Blesk, pozivajući se na francuski dnevnik Mond, „francuski sud za istragu teških zločina od ferbuara istražuje uslove kupovine vile u Mužisu, na jugu Francuske“.

Francuski finansijski tužilac otvorio je preliminarnu istragu Babiša sumnjičeći ga za pranje novca i utaju poreza pri kupovini nekretnina, objavio je u petak Mond.

Istraga je vezana za informacije proistekle iz takozvanih Pandora papira, zajedničkog istraživanja ofšor industrije od strane Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ). Babiš je zbog pojavljivanja njegovog imena u tim spisima oktobra 2021. godine izgubio i izbore i poziciju.

Postupak je pokrenut februara 2022. godine i povjeren Centralnoj kancelariji za borbu protiv korupcije i finansijskih i fiskalnih prekršaja (OCLCIFF).

Fokus je na načinu na koji je Babiš stekao nekretninu u Mužisu, na jugoistoku Francuske, posredstvom niza ofšor kompanija i transakcija započetih 2009. godine.

Prema francuskim istražiteljima, Babiš je prebacio 15 miliona eura 2009. godine između različitih kompanija na britanskim Djevičanskim ostrvima, u Sjedinjenim Američkim Državama i Monaku.

Taj novac je kompanija sa sjedištem u Monaku na kraju iskoristila za kupovinu 16 luksuznih nekretnina u Francuskoj, uključujući Šato Bigo na francuskoj rivijeri.

Istražitelji će morati da otkriju zašto je Babiš vlasnik američke kompanije koja je pozajmila, kao i kompanije sa Devičanskih ostrva koja je dala zajam od 15 miliona eura. Korišćenje ofšor kompanija u poreskim rajevima i tajnog zajma moglo bi da predstavlja pranje novca kako bi se sakrilo njegovo porijeklo.

Istraga će biti komplikovana, ukazuje Mond, jer zbog protoka vremena može doći do zastarjelosti slučaja.

Babiš nije želio da odgovara na pitanja, a portparol Babišove grupe Agrofert Ali Karel Hanzelka mejlom je poručio kako su „sve transakcije obavljene na savršeno legalan način i da smo platili sve potrebne poreze“.

Babiš, peti najbogatiji čovjek u Češkoj, optužen je da je imao koristi od dva miliona eura iz evropskih fondova koji su teoretski rezervisani za mala i srednja preduzeća. Milijarder bi trebalo da se u Češkoj pojavi pred sudom 12. septembra, zbog ovog slučaja, poznatog kao „Gnijezdo rode”, nazvanog po luksuznom hotelskom kompleksu koji je koristio briselske subvencije, navodi Mond.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Milijarde na računima ljudi bliskih Putinu

CKB i NLB napravile najveći profit, u minusu samo Komercijalna

Banke od kamata ostvarile prihod od 148 miliona, a od provizija skoro 38 miliona eura

Vlada odlučila da sa Srbijom pregovara o ekonomiji

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Borilović prije pola godine napao kolegu, presuda za nanogicu nije postala pravosnažna

Uprava policije o tragediji na Cetinju: Još uvijek se utvrđuje kako je ubijen Borilović, nemamo saznanja o njegovom prethodnom napadu na porodicu podstanara

Ko je bio Vuk Borilović: U posljednje vrijeme ponašao se kao usamljeni vuk

Radunović: Oslobodite čovjeka koji je zaustavio krvavi pir, molim vas