Premijer Kosova zatražio vanrednu sjednicu o referendumu Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio je danas od predsjednika Skupštine Kosova Glauka Konjufce da zakaže vanrednu sednicu Skupštine za sutra u 14 sati, na kojoj bi se raspravljalo o-namjeri Srbije da održi ustavni referendum na teritoriji Kosova-.
Premijer Kosova zatražio vanrednu sjednicu o referendumu Srbije

U saopštenju Vlade Kosova se navodi da rasprava ima za cilj donošenje zajedničke rezolucije kojom bi se izrazila politička volja poslanika i poslaničkih grupa u Skupštini Kosova, „o ustavnom referendumu Srbije na teritoriji Kosova“.

Kako javljaju prištinski mediji, rezolucija koja će sjutra biti usvojena na sjednici kosovskog parlamenta biće podrška zajedničkom saopštenju koje su najviši zvaničnici Kosova uputili danas poslije sastanka sa predstavnicima zemalja kvinte i EU u vezi sa referendumom o ustavnim promjenama Srbije na Kosovu, u kojem se kaže da „otvaranje srpskih biračkih mjesta na teritoriji Kosova predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse“.

Takav stav najviših zvaničnika Kosova su danas pojedinačno podržali i lideri albanskih političkih stranaka u Skupštini Kosova.

Ranije danas su ambasade zemalja velike petorke na Kosovu pozvale Vladu Kosova da “na svojoj teritoriji dozvoli održavanje referenduma o promjeni Ustava koji organizuje Srbija”.

– Pozivamo Vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ustaljenom praksom – navodi se u saopštenju ambasada Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Italije i SAD.

Taj stav je podržalo i američko Ministarstvo spoljnih poslova.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Kurti: Vučić više ne spominje podjelu već traži bosnizaciju Kosova

SPC imovina po srpskom zakonu u Srbiji, u stvarnosti na Kosovu

Propao prvi krug glasanja za predsjednika Kosova, slijedi drugi

Tenzije zbog tablica na Kosovu: Šta piše u Briselskom sporazumu?

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Katnić: Izjave Abazovića prelaze u neprijatnost, nadam se da će moj brat ovo čuti

Katnić: Carinska zona je bila glavni cilj kokaina, a ne kompanija Voli

Krivokapić senzitivan samo kad su članovi njegove porodice u pitanju

Jelušić: Premijer ne poštuje većinsku odluku Skupštine