Izvor: Klix.ba

Procurio sadržaj njemačko-francuskog prijedloga za rješavanje odnosa Srbije i Kosova

Njemačko-francuski sporazum koji predviđa konačno rješenje odnosa između Beograda i Prištine je procurio u javnost. Sporazum između ostalog predviđa da Srbija i Kosovo međusobne odnose razvijaju na jednakim pravima.
Procurio sadržaj njemačko-francuskog prijedloga za rješavanje odnosa Srbije i Kosova

Ilustracija

Portal Nova.rs je imao uvid i objavio sadržaj dokumenta koji se sastoji od ukupno devet članova i predviđa potpunu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

U članu jedan stoji da će Кosovo i Srbija će razvijati normalne, dobrosusjedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima, član dva predviđa da će Kosovo i Srbija se rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU.

“U skladu sa SSP-om (Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju) koji su potpisale obje strane, Кosovo i Srbija će sve sporove između sebe rješavati isključivo mirnim putem i suzdržaće se od prijetnje ili upotrebe sile. Oni ponovo potvrđuju nepovredivost sada i u budućnosti granica koje postoje između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati međusobni teritorijalni integritet”, stoji u članu tri.

U članu četiri se predviđa “Кosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna od dvije strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti djelovati u njeno ime”.

Član pet kaže da će Кosovo i Srbija će promovisati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprinijeti regionalnoj bezbjednosti i saradnji u Evropi, a član šest da će Кosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje nadležnosti svake strane.

“Кosovo i Srbija izjavljuju spremnost da regulišu praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizacije svojih odnosa. Oni će zaključivati sporazume u cilju razvoja i unapređenja na osnovu ovog Ugovora i na obostranu korist saradnje u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, životne sredine. zaštite, i u drugim oblastima. Detalji su dogovoreni u Dopunskom protokolu,” piše u članu sedam sporazuma.

U osmom članu predviđa se da će Kosovo i Srbija razmijeniti stalne misije koje će se osnovati u središtu odgovarajućih vlada, a članom devet da su Кosovo i Srbija su saglasni da ovaj Ugovor neće uticati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose, piše Nova.rs.

U septembru je Albanian post objavio navodni sadržaj njemačko-francuskog prijedloga po kojem će Srbija faktički priznati nezavisnost Kosova, ali bez formalnog priznanja. Prema tome Srbija ne bi blokirala prijem Kosova u Ujedinjene Nacije, i funkcionisali bi na prinicpu Istočne i Zapadne Njemačke koje se nisu međusobno priznavale.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Kurti: Vučić više ne spominje podjelu već traži bosnizaciju Kosova

Cingel: Slovačka plaća cijenu zbog nepriznavanja Kosova

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Albanski list: Novi sporazum Beograda i Prištine 2023., priznanje za 10 godina

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Policija izvela na ulice neregistrovana oklopna vozila

Sanja Vejnović i Anica Dobra u šestoj deceniji izgledaju SAVRŠENO

Nastavak sjednice Skupštine: Evo o čemu će poslanici danas raspravljati

U prepunoj “Morači” odjekivalo – Belveder