Izvor: Gradski portal

Pusić: Milanović ima slične stavove kao Orban, ali to nijesu službeni stavovi Hrvatske politike

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da Krim više neće biti Ukrajina, te da je Hrvatska sa međunarodnom zajednicom anektirala Kosovo ne utiču na politiku te države, mišljenja je Vesna Pusić bivša potpredsjednica Vlade i ministarke evropskih poslova Hrvatske.
Pusić: Milanović ima slične stavove kao Orban, ali to nijesu službeni stavovi Hrvatske politike

Vesna Pusić; Izvor: Reuters

Ona je u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV istakla da Srbija ima interes da drži neizvjesnost na Kosovu, napominjući da vjeruje da će sporazum Beograda i Prištine biti postignut.

Ključna je, navodi, uloga Evropske unije u sprječavanju ruske destabilizacije na Zapadom Balkanu.

Politika Milanovića, koji je 2019. izabran kao ljevičarski liberalni kandidat značajno se promijenila ka desnim nacionalističkim stranama, kaže Pusić. Isti put je, navodi, prošao i mađarski premijer Viktor Orban.

“Milanović ima stavove koji su sve više slični Orbanovima, ali to nijesu službeni stavovi Hrvatske politike. Hrvatska te stavove ne zastupa ni u jednoj međunarodnoj organizaciji i to nije ono po čemu se Hrvatska ravna. Meni je žao što se to sa njim dogodilo ali on je na neki način sebe isključio iz hrvatske politike”, kazala je Pusić.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, ističe, da je loše formirati zajednicu kojoj je cilj trajna destabilizacija. Dobar primijer takvog projekta je, smatra Pusić, u istočnoj Slavoniji.

“Za osnivanje nečega što ima potencijal da se pretvori u Republiku Srpsku nije vrijeme ni sad ni nikad. Nešto što ne funkcionira i služi za trajnu destabilizaciju prepreka i poteškoća je svima nama, ne samo državi u kojoj je napravljeno”, a i Evropi je poteškoća, prepreka, nešto što ne funkcionira i što služi za trajnu destabilizaciju”, kazala je Pusić.

Zapadni Balkan, dodaje, Rusiji služi isključivo za destabilizaciju Evrope. Zato bi, napominje, Evropa morala odigrati jasnu ulogu.

“Ukoliko želi odigrati neku geopolitičku ulogu, a gotovo da je prisiljena da je odigra jer ne može se više praviti da je samo jedan salon sa zajedničkim tržištem, nego mora biti i politički faktor, politički igrač, mora se početi baviti i ovim terenom koji Rusiji služi isključivo da bi destabilirao i Evropu i transatlantske odnose”, ocijenila je Pusić.

Srbija, kaže, zaslužuje da bude u Evropskoj uniji, ali će taj put biti dug zbog već kreiranog javnog mnjenja kroz kontrolisane medije, zaključila je Pusić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pusić: Balkanski putinovski destabilizatori više nemaju kud

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Pala Vlada Dritana Abazovića

Čirgić: Otvoreni Balkan obećani svijet za kriminalce, kleronacionaliste i autokrate koje ga zagovaraju

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Privremeno se zatvara saobraćaj na Bulevaru Knjaza Danila

Bigović ”ušao u proceduru”, Vukotić obezbjeđivao medijsku podršku

Uhapšen Marko Ljubiša Kan

Petričević: Šverc cigareta nije prestao, Krivokapić mi prenio da sam ugrožena