Putin u svađi sa kumčetom: Pod istragom njen onlajn medij, ako se nađu dokazi biće označena kao “strani agent”

Ruski predsjednik Vladimir Putin je sopstveno kumče označio kao 'stranog agenta' kao odgovor na njene stavove o invaziji Rusije na Ukrajinu, prenose britanski mediji.
Putin u svađi sa kumčetom: Pod istragom njen onlajn medij, ako se nađu dokazi biće označena kao “strani agent”

getty, ig

Ksenija Sobčak (40) se kandidovala protiv Putina na predsjedničkim izborima 2018. godine, a sa ruskim predsjednikom je povezana preko njenog oca Anatolija Sobčaka koji se smatra zaslužnim za uzlet Putinove karijere u politici.

Putin je krstio Sobčakovu i poznaje je od kada je bila dijete. Međutim, sada je spreman da je označi kao „stranog agenta“ jer „radi sa njegovim neprijateljima“ tokom krize u Ukrajini.

Istraga ruskog javnog komiteta za otkrivanje strane intervencije je u toku, kako bi se ispitalo da li “Sobčakova dobija novac iz inostranstva”. Pod istragom je i njen onlajn medij “Ostorozhno Novosti”. Ako se pronađu neki dokazi protiv Sobčakove, ona če biti označena kao “strani agent”, upozorava Kremlj.

Ona je na svom Instagram nalogu – koji je blokiran zbog navodne “estramističke prirode” u Rusiji – objavila: “Šta da kažem? Osjećam se ponosno”.

“Imati svoje mišljenje znači apsolutnu pobjedu”, rekla je ona.

Ruska vlada sve više koristi termin “strani agent” da bi se opisala Putinove kritičare. Oni su tvrdili da su brojne političke i medijske grupe u zemlji u dosluhu sa “ruskim neprijateljima”.

Ksenija Sobčak je uporedila ovu situaciju sa napadom na neistomišljenike iz sovjetske ere, optužujući Putinove pristalice da koriste “bilo koji zakon” da je blokiraju.

Ranije ove godine, mediji bliski Kremlju su tvrdili da je ona dobila izraelsko državljanstvo i da je pobegla u inostranstvo.

“Ja sam Ruskinja, ja sam državljanka Rusije. Nigdje ne emigriram, nemam druga državljanstva”, odgovorila je.

Kada je ušla u politiku, Ksenija je udružila snage sa poznatim Putinovim kritičarima kao što su Boris Njemcov i Aleksej Navaljni.

Njen otac je bio jedan od najistaknutijih političara svog doba, kao i prvi demokratski izabrani gradonačelnik Sankt Peterburga. Putin mu je bio na sahrani 2000. godine.

Majka Ksenije Sobčak, političarka Ljudmila Narusova, takođe otvoreno govori protiv Putinovog režima. Ona je ranije tvrdila da je regrutima koji su završili u Ukrajini naređeno da se prijave u vojsku kao vojnici po ugovoru.

“Oni leže tamo, a psi lutalice im grizu lica. Neki se ne mogu identifikovati, jer su im ijtela ugljenisana”, rekla je govoreći o rastućem broju smrtnih slučajeva među ruskim vojnicima.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

JASAVIĆ: Kojašević doživio torturu, očekuje da odgovorni budu procesuirani

OTVORENO PISMO NOVOVIĆU: Poslanici prave ustavni puč

Službeni list: Zeta od danas zvanično opština

Društvene mreže: Građani se sami organizuju i pozivaju na protest protiv ustavnog puča u Skupštini