Izvor: Antena M

SAD poslale upozorenje Dodiku: Nećemo tolerisati secesionističku retoriku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dobio je novo upozorenje američke diplomatije da Vašington neće tolerisati njegovu secesionističku retoriku i prijetnje opstanku BiH. Ambasada SAD-a u Sarajevu reagovala je dan nakon što je Dodik treći put inaugurisan za entitetskog predsjednika, a protekle četiri godine je proveo na dužnosti člana Predsjedništva BiH.
SAD poslale upozorenje Dodiku: Nećemo tolerisati secesionističku retoriku

epa07905618 Member of the presidency of Bosnia and Hercegovina Milorad Dodik talks during the press conference after the Serbia, Turkey, Bosnia and Hercegovina trilateral meeting in Belgrade, Serbia, 08 October 2019. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Tokom govora nakon preuzimanja dužnosti u parlamentu RS-a, Dodik je zaprijetio kako će na svaku eventualnu odluku visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmidta, koja bi se odnosila na imovinu kojom raspolažu entiteti, odlučno reagovati. 

Pojasnio je kako to zapravo znači put ka otcjepljenju RS-a od BiH. “Onaj ko to napiše, napisao je odluku koju ću ja ovdje predložiti, a to je odluka o otcjepljenju RS-a”, kazao je Dodik pred poslanicima. 

Visokog predstavnika Šmidta nazvao je “spodobom” te konstatovao kako je prošlo vrijeme kada su SAD i evropske države mogle silom spriječiti secesionističke planove.

Ambasada SAD-a mu je poručila kako će ta zemlja nastaviti podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

“Secesionistička retorika je opasna, neodgovorna i antidejtonska. Upravo zbog izjava poput ove jučerašnje Milorad Dodik je sankcionisan od strane SAD-a”, stoji u izjavi Ambasade koju su prenijeli lokalni mediji.

SAD su prve sankcije Dodiku izrekle još 2017. godine u vrijeme administracije Baraka Obame, nakon što su ga označile osobom odgovornom za ugrožavanje sprovođenja Dejtonskog sporazuma upravo zbog njegovih prijetnji otcjepljenjem RS-a. Zabranjen mu je ulazak u SAD, imovina mu je zamrznuta, a američkim je građanima zabranjeno s njim poslovati.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

KAZAZ ZA STANDARD: Crnoj Gori prijeti tihi nestanak – treba graditi transetničke saveze protiv velikosrpskog nacionalizma

Vlada objavila dopunu spiska kredita funkcionerima i državnim službenicima

KOMŠIĆ: Dodikova je vlast, uz podršku Srbije i Rusije, odlučila da žrtvuje mir

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Haos u Skupštini Republike Srpske: Hajde momak, sjedi dolje, nemoj da galamiš ođe i da se obadaš

Četiri maštovita načina kako nositi šal ove zime

Poliklinika Moj Lab Budva – predstavljamo naš tim Dr Milica Marković, subspecijalista reumatolog

Gugl pristao da plati skoro 400 miliona dolara da izbjegne tužbu 40 država SAD