Izvor: RSE

SAD proširuju pristup internetu za Irance usred rastućih nemira

Sjedinjene Američke Države su 23. septembra objavile da ublažavaju izvozna ograničenja Iranu kako bi proširio pristup uslugama interneta koje je vlada ozbiljno ograničila usred protesta zbog smrti žene nakon što ju je uhapsila policija za moral.
SAD proširuju pristup internetu za Irance usred rastućih nemira

Ministarstvo finansija je u izjavi navelo da nastoji povećati podršku slobodi interneta u Iranu putem ažuriranja generalne licence koja dopušta pristup određenim uslugama, softveru i hardveru nakon što je vlada 21. septembra ozbiljno ograničila internet.

Do ograničenja interneta je došlo nakon višednevnih nemira izazvanih smrću 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u policijskom pritvoru nakon što je privedena zbog navodnog kršenja pravila odijevanja u vezi s hidžabom.

“Dok iranska vlada svojim građanima prekida pristup globalnom internetu, Sjedinjene Države poduzimaju korake kako bi podržale slobodan protok informacija i pristup informacijama temeljenim na činjenicama za iranski narod”, stoji u saopštenju.

Zamjenik ministarke finansija Wally Adeyemo dodao je: “Dok hrabri Iranci izlaze na ulice protestujući zbog smrti Mahse Aminija, Sjedinjene Države udvostručuju svoju podršku slobodnom protoku informacija iranskom narodu. Ovim promjenama pomažemo iranski narod da bude opremljen da se suprotstavi vladinim naporima da ih nadzire i cenzuriše”.

Adeyemo je rekao da će Washington nastaviti izdavati smjernice o tom pitanju u nadolazećim sedmicama.

Netblocks, grupa sa sjedištem u Londonu za posmatranje interneta saopštila je 21. septembra da je Iran sada podvrgnut najstrožim ograničenjima interneta od nasilnih protesta u novembru 2019. zbog naglog porasta cijene benzina.

Iranska vlada tvrdi da je Amini umrla od posljedica srčanog udara, ali njena porodica to osporava, govoreći da je pretučena pri hapšenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Iranci protestuju zbog smrti mlade Mahse Amini, u sukobima s policijom ima poginulih

Pala Vlada Dritana Abazovića

Preminula Iranka koju je pretukla policija za moral jer nije pokrila kosu

ZAVISNOST OD INTERNETA UZIMA DANAK: Anonimnost i lažni osjećaji svemoći i kontrole “kumuju” govoru mržnje

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Ovo je drugi Crnogorac koji je naručio likvidaciju Vukotića! Blizak je Zviceru, platio milion i po eura za ubistvo

Smijenjeni načelnik Odjeljenja bezbijednosti u Rožajama i šef kriminalističke službe

DF bi neustavno da razriješi Đukanovića u parlamentu

Đurović vratila inicijativu Đukanoviću