Saudijski princ podsjetio Bajdena da su i SAD pravile greške

Saudijski princ prijestolonasljednik Muhamed bin Salman, za koga se vjeruje da stoji iza ubistva novinara Vašington Posta Džamala Kašogija, rekao je američkom predsjedniku Džou Bajdenu da je Saudijska Arabija radila na sprečavanju greški poput ubistva Kašogija, ali da su i Sjedinjene Države činile greške, uključujući Irak, rekli su saudijski zvaničnici.
Saudijski princ podsjetio Bajdena da su i SAD pravile greške

Izvor: Reuters

Bajden je u petak rekao princu Muhamedu da ga smatra odgovornim za ubistvo novinara Vašington Posta Džamala Kašogija u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu 2018. godine.

”Kraljevstvo je preduzelo sve mjere da spriječi slične greške u budućnosti”, rekao je princ Bajdenu i negirao odgovornost za Kašogijevo ubistvo.

Saudijski zvaničnik, u saopštenju poslatom Rojtersu o razgovoru dvojice zvaničnika u petak, rekao je da je princ prijestolonasljednik rekao da bi pokušaj nametanja određenih vrijednosti silom drugim zemljama mogao imati suprotan efekat.

Bajden, koji je sletio u petak u Saudijsku Arabiju na svojoj prvoj predsjedničkoj turneji po Bliskom istoku, danas učestvuje na samitu sa šest zalivskih zemalja i Egiptom, Jordanom i Irakom.

Susret s princom Muhamedom izazvao je lavinu kritika zbog kršenja ljudskih prava.

Bajden je obećao da će od Saudijske Arabije napraviti „izopštenika“ na globalnoj pozornici zbog ubistva Kašogija 2018. godine, ali je na kraju odlučio da američki interesi diktiraju poboljšanje odnosa s najvećom svjetskom izvoznicom nafte i arapskom silom.

” U istoj godini, odvili su se slični incidenti vrijedni žaljenja i drugi novinari su ubijeni u drugim djelovima svijeta. SAD je takođe napravio greške poput incidenta u zatvoru Abu Graib u Iraku i na drugim zemljama”, rekao je princ prijestolonasljednik.

Zemlje širom svijeta, posebno SAD i kraljevstvo, dijele vrijednosti s kojima se slažu i imaju druge s kojima se ne slažu, rekao je princ.

”Međutim, pokušati nametnuti te vrijednosti silom imalo bi suprotan efekat kao što se dogodilo u Iraku i Avganistanu, gdje su SAD bile neuspješne”, navodi se u sa saopštenju.

Vašington je omekšao svoj stav prema Saudijskoj Arabiji od kada je ranije ove godine Rusija počela invaziju Ukrajine, izazivajući tako jednu od najgorih kriza energetskih zaliha.

Bajdenu je potrebna pomoć Saudijske Arabije u vrijeme visokih cijena sirove nafte i drugih problema izazvanih sukobom Rusije i Ukrajine.

SAD takođe žele da obuzda uticaj Irana u regionu i globalni uticaj Kine.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

UŽIVO: Žestoko raketiranje Harkova, Ukrajina tvrdi da su povratili aerodrom Hostomel

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

VIDEO: Konvoj kamiona i vojnika na putu ka ukrajinskoj granici; Amerika šalje 800 trupa i 20 helikoptera na Baltik

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Saslušanja zbog dešavanja 13. jula: Nikšićani pušteni, Cetinjanin čeka izjašnjenje tužioca

Bošković o prijetnjama: Strah i frustracije ruskih ekstremista

Đoković u Kotoru, pružio podršku Beštijama

Još jedna nezgoda na auto-putu: treće zapaljeno vozilo za 24 časa