Izvor: mondo.rs

ŠEF NATO-a: Moskva i Peking su bliži nego ikada – razočarani smo!

Jens Stoltenberg se oglasio pred početak NATO samita u Madridu.
ŠEF NATO-a: Moskva i Peking su bliži nego ikada – razočarani smo!

Foto: EPA/RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK / KREML

“NATO ne smatra Kinu svojim protivnikom, ali će obratiti pažnju na rizik koji Kina predstavlja zbog prijetnje koju alijansa vidi u Rusiji”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za “Fajnenšel Tajms”, komentarišući novi strateški koncept NATO-a za koji se očekuje da će biti usvojen na predstojećem samitu u Madridu.

Prema Stoltenbergovim riječima, ovaj osnovni dokument se bavi “mnogo više tema od Rusije”, a NATO shvata da postoje “druge prijetnje i izazovi” koji “nisu nestali”. On je dodao da očekuje jasan stav o Kini od saveznika, koji nisu pomenuti u prethodnom Strateškom konceptu NATO-a.

“Kina nije protivnik”, rekao je Stoltenberg. “Ali, naravno, moramo da uzmemo u obzir posledice velikih kineskih ulaganja u vojne kapacitete, nuklearno oružje dugog dometa i nastojanja da preuzmemo kontrolu nad našom kritičnom infrastrukturom kada budemo razmatrali kako da osiguramo da će NATO ostati najuspješniji savez u istoriji”.

Istakao je da i će Kina uskoro biti najveća ekonomija na svijetu i da alijansa treba da se angažuje sa Pekingom u vezi sa pitanjima poput klimatskih promjena.

“Razočarani smo činjenicom da Kina nije bila u stanju da osudi rusku invaziju na Ukrajinu, što Kina širi mnoge lažne narative o NATO, Zapadu, kao i da su Kina i Rusija sada bliže nego što su bile ikada ranije”, istakao je Stoltenberg. Kako prenosi “Fajnenšel Tajms”, predstavnici NATO-a koji su radili na strateškom konceptu vodili su intenzivne diskusije o Kini.

U međuvremenu, kineska vlada poziva NATO da odbije pokušaj destabilizacije Azije nakon krize u Evropi. Alijansa mora da odbaci “hladnoratovski mentalitet” i “praksu stvaranja neprijatelja”, rekao je u utorak portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan. “NATO se već duže vrijeme pridržava zastarelih stavova o bezbjednosti i odavno je postao instrument određenim nacijama u održavanju svoje hegemonije”, istakao je on.

Sastanak šefova država i vlada NATO-a održaće se u Madridu od 28. do 30. juna. Učesnici će usvojiti novi strateški koncept NATO-a, razgovaraće o pitanjima jačanja alijanse i posledicama klimatskih promjena po bezbjednost.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Stoltenberg: Crna Gora pokazala da su reforme na Balkanu moguće

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

FOTO: Vučićeva supruga “ukrala šou” na inauguraciji predsjednika Srbije

Temeljna prevara oko „temeljnog ugovora“

POLICIJA OBEZBJEĐUJE 22 LIČNOSTI: Kovač odbio zaštitu, Bečiću i bivšim ministrima ukinuta, u toku procedura oko Zdravka Krivokapića

Doktorica Đuranović prijavila prijetnje pištoljem u IJZ