Sjećanje na žrtve genocida: Učesnici Marša mira stigli u Potočare

U Potočare je stigla tužna kolona, učesnici Marša mira koji je ove godine nazvan ''Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija'', a marširalo čak tri hiljade učesnika.
Sjećanje na žrtve genocida: Učesnici Marša mira stigli u Potočare

Marš je trajao tri dana i učesnici su prešli blizu stotinu kilometara od Nezuka do Potočara, a ovo je 17. po redu Marš mira.

Marš mira je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Na čelu kolone, kao i prethodnih godina, nalazili su se oni koji su ’95-te preživjeli srebrenički genocid. Uspjeli su preko šume stići do slobodne teritorije – Tuzle.

Učesnici ovogodišnjeg Marša mira kasnije će prisustvovati iznošenju tabuta iz hale bivše Fabrike akumulatora koji su juče stigli iz Sarajeva.

Predsjednik Pododbora za “Marš mira 2021” Zulfo Salihović izjavio je da je sve proteklo u najboljem redu.

“Zahvaljujem se svim učesnicima Marša mira na požrtvovanosti koju su iskazali tokom ova tri dana iako vremenske prilike nisu bile ugodne i pogodne za putovanje s obzirom na to da su Marš mira pratile jako visoke temperature. Svi učesnici koji su krenuli na Marš mira, prošli su trasu, iako je bilo medicinskih intervencija”, kazao je Salihović.

Kako su organizatori naglasili Marš mira ima za cilj i izgradnju, unaprjeđenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativizovanja zločina genocida koje se uporno i sistematski nameće i zagovara od strane predstavnika srpskog naroda, institucija RS, Srbije i njihovih istomišljenika.

U posljednjoj etapi marša učesnicima se pridružio i član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović. On je kazao kako put negiranja genocida nema budućnost.

U pitanju je jedna od najmasovnijih, najbrojnijih i najzahtjevnijih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida. Marš je ove godine imao međunarodni karakter.

Učesnici marša sutra će prisustvovati kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Suljagić: Otvoren lov na Bošnjake u Crnoj Gori

Godišnjica stradanja u sjenci poricanja

Negiranje i poricanje genocida u Srebrenici je moralno divljaštvo

LJUBAVNI HOROSKOP 11.01. – 17.01.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

VIDEO: Novak Đoković snimljen na Svetom Stefanu, pozdravljen aplauzom

HARASANI ZA STANDARD: Iznenađuje miješanje predstavnika UEFA u unutrašnje zakonodavstvo i rad državnih organa

Podgorica: Predstavljeni potencijali korišćenja sunčeve energije

Optuženi pregovaraju o priznanju za šverc 840 kilograma kokaina