Izvor: Beta

Skoplje odbacilo optužbe Moskve o donaciji tenkova Ukrajini

Ministarstva spoljnih poslova i odbrane Sjeverne Makedonije odbacila su danas optužbe Rusije da je donacija tenkova T-72 Ukrajini velika greška vlade u Skoplju.
Skoplje odbacilo optužbe Moskve o donaciji tenkova Ukrajini

pixabay, ilustracija

Kako su istakli u zajedničkom saopštenju, Vlada Sjeverne Makedonije, koja je suverena država koja samostalno odlučuje, donijela nekoliko odluka o vojno-tehničkoj pomoći Ukrajini za odbranu njenog teritorijalnog integriteta koji je ugrožen vojnom intervencijom.

“Republika Sjeverna Makedonija je suverena država koja samostalno odlučuje, rukovodeći se principima poštovanja međunarodnog prava, Povelje UN, principa i opredjeljenja OEBS za zaštitu evropske bezbjednosne arhitekture i globalne stabilnosti”, navodi se u zejedničkom odgovoru ta dva ministarstva na izjavu portparola ruskog ministarstva sporljnih poslova Marije Zaharove.

Zaharova je prethodno rekla da Rusija smatra da je velika greška odluka vlasti Sjeverne Makedonije da Ukrajini doniraju tenkove T-72 i da se, iako je reč o zastarjeloj opremi, time daje podrška “nastavku zločinačkih aktivnosti režima u Kijevu”.

“I pored toga što je to, prema sjevernomakedonskim vlastima, ‘bezazlena’ donaciji zastarele opreme, ostaje činjenica da je Skoplje, lojalno NATO, uključeno u isporuku naoružanja Ukrajini, čime doprinosi nastavku zločinačke aktivnosti režima u Kijevu protiv civilnog stanovništva u Donbasu. Ljudi koji ispovijedaju demokratiju, slobodu i ljudska prava to treba da znaju. Sve ovo vodi daljem pogoršanju situacije. Smatramo da je to velika greška rukovodstva Sjeverne Makedonije”, navela je Zaharova u izjavi objavljenoj na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Sjeverna Makedonija je, kako su u zajedničkom saopštenju naveli minstarstva spoljnih poslova i odbrane, još na samom početku osudila vojnu intervenciju u Ukrajini i ostala u podršci teritorijalnog integriteta, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, a prije svega podržavajući mir, ljudska prava i međunarodni poredak zasnovanom na pravilima.

“Naime, do sada je Vlada Republike Sjeverne Makedonije donijela više odluka o vojno-tehničkoj pomoći kojima pomažemo Ukrajini u odbrani njenog teritorijalnog integriteta, koji je ugrožen vojnom intervencijom”, navodi se.

Ističe se da Sjeverna Makedonija, kao članica najmoćnijeg vojnopolitičkog saveza – NATO, čvrsto stoji iza stava i opredjeljenja Alijanse da bude garant mira i bezbjednosti zemalja članica i da štiti vrijednosti, slobodu i sigurnost sadašnjih i budućih generacija.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

M portal: Abazović namješta aerodrome Šefketu Kastratiju?

DPS KOVERTIRAO POTEZ: Nakon potpisivanja ugovora sa SPC pad Vlade sa većinom od najmanje 41 poslanika

Brđanin naredio uklanjanje policijskog kordona, ali legitimisanje učesnika skupa i dalje traje

IZ SDT ZA STANDARD: Postupak protiv Lob kladionica nije obustavljen, u okviru tog predmeta ispituje se i postupanje javnih funkcionera