Izvor: N1

Slovenačko MVP zvalo ambasadora Srbije na razgovor zbog Vučićeve izjave

Zbog izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tokom posjete predsednika Boruta Pahora Beogradu, Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo je ambasadora Srbije na razgovor. U ministarstvu navode da su iznenađeni Vučićevim izjavama, i da su svoj stav u vezi sa Kosovom ponovo prenijeli vlastima u Beogradu. Oni su izrazili očekivanje da Srbija neće problematizovati poziciju Slovenije.
Slovenačko MVP zvalo ambasadora Srbije na razgovor zbog Vučićeve izjave

Aleksandar Vučić

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadorku Srbije u Sloveniji Zoranu Vlatković na razgovor u vezi sa izjavama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na konferenciji za novinare tokom posjete slovenačkog predsednika Boruta Pahora Beogradu. U Beogradu je na istu temu razgovarao i ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant, rečeno je za slovenački N1 u Ministarstvu.

Vučić je okupljene novinare upitao kako da objasni svojoj naciji da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji.

„Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije, Slovenija jeste. I vidimo da imamo dobre odnose sa Slovenijom“, rekao je Vučić, podsjećajući na činjenicu da je Slovenija, poput npr. Francuske, Njemačke i SAD, priznala Kosovo, što je, prema poziciji Srbiji, kršenje međunarodnog prava, Povelje UN i Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Ministarstvo spoljnih poslova u Ljubljani odgovorilo je na Vučićeve izjave.

„Obavijestili smo srpsku stranu da smo veoma iznenađeni izjavama predsjednika Vučića. Još jednom smo prenijeli svoj stav u vezi sa Kosovom, koje je Slovenija priznala kao samostalnu i nezavisnu državu. S tim u vezi, izrazili smo očekivanje da Srbija ubuduće neće problematizovati našu poziciju po pitanju Kosova, jer podrška Slovenije Kosovu nije usmjerena protiv Srbije. Izrazili smo i naše čvrsto protivljenje izjednačavanju slovenačkog priznanja Kosova i ruske agresije na Ukrajinu“, naveli su.

Iz Ministarstva spoljnih poslova navode i da očekuju nastavak dosadašnje dinamike saradnje sa Srbijom.

„Želimo da zemlje nastave da razvijaju prijateljske odnose i zajednički traže mogućnosti za rješavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, čime bi se smanjile tenzije u regionu. To bi omogućilo i Srbiji i Kosovu da napreduju u približavanju EU. Slovenija će nastaviti da se zalaže za komunikaciju sa Srbijom sa poštovanjem na svim nivoima“, dodali su.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Kurti: Vučić više ne spominje podjelu već traži bosnizaciju Kosova

Cingel: Slovačka plaća cijenu zbog nepriznavanja Kosova

Skandal u Mađarskoj pred izbore: Otkriveno da Rusija godinama ima pristup državnim tajnama

Sisojev: Srbija je direktni eksponent ruske politike na Balkanu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Malo o KONJAKU: Šta znači VS, VSOP, XO i zašto se pije iz okruglih čaša?

Abazović se opet okomio na medije koji nijesu pod njegovom kontrolom: Kampanja protiv mene za IQ koji je jako nizak

Milatović: Da razmislite o ko-autorstvu jedan sa drugim? Vuković: Misliš na koautorstvo kao tvoje i njegovo na Belvederu na današnji dan prošle godine?

Napad na novinare Gradske TV: Sveštenik udario u kameru snimatelja