Šolc: Moramo aktivno raditi na članstvu Zapadnog Balkana u EU

Njemački kancelar Olaf Šolc obratio se danas na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji poručivši da su granice u Evropi nepromjenjive, kao i to da Zapadni Balkan smatra dijelom Evrope.
Šolc: Moramo aktivno raditi na članstvu Zapadnog Balkana u EU

Foto:EPA-EFE

“Kada kažem Evropska unija, mislim da ona uključuje Zapadni Balkan. Nije dovoljno navesti perspektivu članstva ovog regiona u EU kao strateški cilj, moramo aktivno raditi na tome”, rekao je Šolc, a što je izazvalo aplauz prisutnih.

Govoreći o krizi na istoku Evrope koji je izazvao ruski zahtjev NATO-u da bivše države SSSR-a ostanu van Saveza jer to prema Putinu nije sigurnosno opravdano, Šolc je kazao da se NATO i Evropa zalažu za mir.

On je istakao da je sa Putinom imao razgovor o istoriji i da ga je ruski predsjednik pitao zašto je NATO bombardovao Jugoslaviju, na šta mu je Šolc kazao da su pokušavali spriječiti genocid.

Osim toga, njemački kancelar je posebno naglasio da je mir u Evropi baziran na principu nepromjenjivosti granica i prihvatanju postojećih država, njihovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Šolc novi kancelar Njemačke?

Njemačka: Neće biti normalnog života 2022?

Đoana: Provjeravamo svaku članicu Alijanse, pa i Crnu Goru

Stoltenberg: Crna Gora pokazala da su reforme na Balkanu moguće

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Cijenje divljaju, hrana sve skuplja

FOTO: Ovo je VANJA, prva žena Dejana Savićevića sa kojom ima djecu!

“Konzilijum” osnovan i “upao” u sistem zdravstva za samo nekoliko mjeseci, MZD za Standard: Ne postoje kumovske relacije sa ministarkom

Protest protiv manjinske vlade; Koprivica: Neka Abazović dođe da nas prebroji ako mu basta