Izvor: Danas.rs

Šrederu će biti oduzete sve privilegije u Bundestagu: Način na koji brani Putina je potpuno apsurdan

Njemačke vladajuće stranke odlučile su da oduzmu parlamentarne privilegije bivšem kancelaru Gerhardu Šrederu usljed bijesa zbog njegovog odbijanja da se distancira od Kremlja uprkos ratu u Ukrajini, piše Fajnenšel tajms.
Šrederu će biti oduzete sve privilegije u Bundestagu: Način na koji brani Putina je potpuno apsurdan

Foto: Twitter

Šreder, blizak prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, predsjednik je odbora ruskog naftnog giganta Rosnjefta i blisko je uključen u Sjeverni tok 1 i 2, kontroverzne gasovode koji vode ispod Baltičkog mora od Rusije do Njemačke.

Zajedničkim predlogom vladajućih Socijaldemokrata, Zelenih i liberalnih Slobodnih demokrata, o kojem će u četvrtak raspravljati budžetski odbor Bundestaga, nastoji se da mu se oduzme kancelarija i osoblje koje ga je pratilo u parlamentu.

Sve stranke će pozvati vladu da osigura da bivšim kancelarima ne budu automatski dodjeljivane privilegije, već da ih dobiju samo ako obavljaju zadatke za koje kažu da su kompatibilni sa njihovom funkcijom.

“Odbor za budžet utvrđuje da bivši kancelar Šreder više ne ispunjava nikakve obaveze koje proizilaze iz njegove funkcije“, navodi se u zahtjevu. Iz tog razloga, njegova kancelarija će biti zatvorena”.

U podnesku se ne pominje Šrederov stav prema Rusiji i Putinu. Nezvanično se tvrdi da se nastoji da se izbjegne utisak da je bivši kancelar kažnjen zbog svojih kontroverznih stavova.

“Gerhard Šreder je samo lobista ruskih državnih kompanija i više nije aktivan u ime njemačke vlade“, rekao je Sven-Kristijan Kindler, portparol Zelenih za budžetsku politiku. Kako je dodao, stoga i prestaje potreba da mu se dodjeljuje kancelarija i osoblje.

Šreder (78), kancelar od 1998. do 2005. kritikovan je zbog intervjua za Njujork tajms u aprilu u kojem je branio svoje bliske veze sa Rusijom uprkos njenoj invaziji na Ukrajinu.

On je takođe rekao da ne misli da je Putin kriv za navodne ratne zločine koje su počinile ruske trupe u mjestima kao što je Buča, sjeverozapadno predgrađe Kijeva, rekavši samo da “to mora da se istraži“.

Nakon komentara, Saskia Esken, liderka socijaldemokrata, pozvala je Šredera da napusti stranku. Ona je rekla da se godinama ponašao kao “biznismen, i da ne treba da ga gledamo kao starijeg državnika”.

“On zarađuje svoj novac radeći za ruska državna preduzeća i način na koji brani Vladimira Putina od optužbi za ratne zločine je potpuno apsurdan“, dodala je.

Prema tom predlogu, iako će izgubiti funkciju u Bundestagu, Šrederu će biti dozvoljeno da zadrži telohranitelje i penziju.

Suparnički predlog koji su podnijeli opozicioni demohrišćani (CDU/CSU) tražio je da se Šrederu oduzme i penzija. Markus Soder, premijer Bavarske i lider CSU-a, opisao je Šredera u aprilu kao “ bizarnog, starca kome je više stalo do sopstvenog bankovnog računa nego do reputacije Njemačke u svijetu“.

“To je sramotno, sramota za našu zemlju“, nastavio je.

Šreder je preuzeo funkciju predsjednika odbora kompanije Nord Stream AG ubrzo nakon što je napustio funkciju 2005. – potez koji se u to vrijeme pokazao veoma kontroverznim. Od tada je samo produbio svoj angažman u projektu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

2 komentara


JovoZ

Nažalost, u Evropi ima više Šredera.

Odgovori
Anon

A kod nas ima mnogo Šredera za džabe.

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Šreder ljubi 24 godine mlađu: Zbog broja propalih brakova prozvali su ga Audi

Čime će se Angela Merkel baviti u penziji?

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

VIDEO Milica Pavlović ispunila obećanje: U bijeloj limuzini stigla na maturu sa Srđanom

UBRZANI POSTUPAK: Zeta već od jula samostalna opština

OPREZ: Preko lažnih nagradnih igara uzimaju novac

(Video)Kad Draginja zaigra šotu