Izvor: Beta

Stoltenberg: Rusko gomilanje trupa najveće od Hladnog rata

Oko 150.000 ruskih vojnika blizu ukrajinske granice ''najveća je koncentracija vojske'' od Hladnog rata, ocijenio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.
Stoltenberg: Rusko gomilanje trupa najveće od Hladnog rata

Foto: Kenzo Tribouillard/ AFP via Getty Images

„To je mnogo više od manevara“ i „Rusija je sigurno u stanju da bez ikakvog drugog upozorenja napadne“ Ukrajinu, kazao je Stoltenberg za njemačku televiziju ZDF.

Jedan američki zvaničnik danas je ocijenio da Rusija ima 190.000 ljudi kod Ukrajine, ako se računaju separatističke snage. Do sada se govorilo o 150.000 vojnika na granicama Ukrajine.

„Nema sumnje da prisustvujemo najvećoj koncentraciji ruskih trupa od kraja Hladnog rata“, rekao je Stoltenberg na margini Minhenske bezbjednosne konferencije koja je otvorena danas.

Generalni sekretar NATO je istakao u tom kontekstu da pažljivo prati raspravu koja se vodi u Švedskoj i Finskoj o mogućem pridruživanju NATO zbog rusko-ukrajinskih prijetnji. Te dvije zemlje sada nisu članice Alijanse.

“Vrlo pažljivo slušamo šta dolazi iz Švedske i Finske, one nisu tražile da budu kandidati za članstvo” u NATO ali “one takođe ne žele da NATO zatvori vrata u slučaju da jednog dana budu to željele”, rekao je Stoltenberg.

Jedan od zahtjeva Rusije da pristupi smirivanju tenzija je da NATO da garancije da neće primiti u članstvo druge zemlje u Istočnoj Evropi, posebno Ukrajinu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Stoltenberg: Crna Gora pokazala da su reforme na Balkanu moguće

Đoana: Provjeravamo svaku članicu Alijanse, pa i Crnu Goru

Stoltenberg: Granice na Balkanu nisu mijenjane zbog NATO, već zbog internih odnosa u SFRJ

Stoltenberg: U potpunosti vjerujemo i oslanjamo se na Crnu Goru, Krivokapić: Platforma DF-a nije upućena meni, Crna Gora je saveznik NATO-a

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

ITALIJANSKI TUŽILAC: Narkotici i oružje iz CG završavaju na obalama Pulje

Katnić pisao Aligrudiću: U roku od tri dana da mi dostavite taksativan prikaz radnog staža

Bečiću ubuduće poslanička plata, prekinut mandat za osam njegovih savjetnika

Katnić za Standard: Odluka je donesena, dalje ću preduzeti radnje predviđene zakonom