Svaka druga djevojčica u Srbiji uhođena ili seksualno uznemiravana

Istraživanje Prepoznaj nasilje, reci ne, pokazalo je da je više od polovine djevojčica i devojaka u Srbiji bilo uhođeno, dok je njih oko 70 odsto doživjelo seksualno uznemiravanje.
Svaka druga djevojčica u Srbiji uhođena ili seksualno uznemiravana

ilustracija

Istraživanje u kojem je učestvovalo 970 djevojčica iz Srbije uzrasta od 13 do 19 godina, u junu su sprovela udruženja “Mame su zakon” i “Putevi edukacije”, a simbolično je objavljeno danas, na Svjetski dan djeteta.

Procenat djevojčica koje su se izjasnile da su doživjele nasilje drastično raste na uzrastu od 15 do 18 godine, gdje je u prosjeku svaka treća ispitanica prijavila da je doživjela neki oblik seksualnog nasilja, dok se kod ispitanica uzrasne grupe 19 godina čak 54 odsto izjasnilo da je doživjelo neki oblik seksualnog nasilja, što je više nego svaka druga ispitanica ove uzrasne grupe.

“Uporednom analizom podataka dobijenih anketom možemo da izvedemo zaključak da se seksualno nasilje nad djevojčicama i mladim djevojkama drastično povećava na uzrastu od 15 godina, što može da se poveže s njihovim prelaskom iz osnovne u srednju školu, promjenom sredine i povećanom slobodom kretanja, kao i uzrasnim karakteristikama koje dolaze sa sazrijevanjem”, kazala je Tatjana Macura iz Udruženja “Mame su zakon”.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Alarmantni rezultati istraživanja: Polovina muškaraca smatra da kada žene kažu NE, one zapravo misle DA

Svaka peta žena u Crnoj Gori bila je žrtva nasilja u proteklih 12 mjeseci

STIJOVIĆ ZA STANDARD: Policija za devet mjeseci procesuirala oko 1.500 slučajeva nasilja, za žrtvu se vrši procjena bezbjednosti

Prepoznajemo li nasilje nad djecom?

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Krivokapić: Predviđeno 117 novih projekata, za kulturu 15 jer je ona najveća vrijednost države

Vuković povodom izjave Danilovića: Malena je snaga intelektualne nejači i kad joj pozicija daje moć

Uprava policije o privođenju aktiviste PzP-a: Izvršićemo preispitivanje svih okolnosti ovog događaja

(Video) Provokacija u Pljevljima: Mahao ratnom zastavom ozloglašene jedinice “Garda panteri” ispred džamije, pa napao aktivistkinju sigurne ženske kuće