Izvor: Beta

SZO: Sa omikronom vjerovatan kraj pandemije u Evropi

Omikron soj korona virusa koji bi mogao da zarazi 60 odsto Evropljana do marta pokrenuo je novu fazu pandemije kovida-19 u regionu i mogao bi da ga približi kraju, ocijenio je danas direktor SZO za Evropu.
SZO: Sa omikronom vjerovatan kraj pandemije u Evropi

Foto: Pixabay

“Moguće je da se region približava kraju pandemije”, rekao je za Frans pres Hans Kluge pozivajući ipak na obazrivost zbog promjenljivosti virusa.

On je rekao kada se smiri talas omikrona biće tokom nekoliko nedjelja i nekoliko mjeseci globalni imunitet, ili zbog vakcine ili zato što su ljudi imunizovani time što su se zarazili, a takođe i zbog sezonskog pada zaraze.

Kluge je ipak naglasio da još nijesmo u fazi kada to postaje endemska bolest.

“Endemski znači da možemo da predvidimo šta će se desiti, ovaj virus je iznenadio više nego jednom, stoga treba da budemo vrlo oprezni”, rekao je Kluge.

U regionu Evrope koji broji 53 zemlje, od kojih se neke nalaze u centralnoj Aziji, omikron je 18. januara predstavljao 15 odsto novih slučajeva kovida, što je preko 50 posto više nego prethodne nedjelje, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

U Evropskoj uniji i Evropskom ekonomskom prostoru ovaj soj, koji se pojavio krajem novembra, zarazniji nego delta i sada je dominantan, prema evropskoj zdravstvenoj organizaciji.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Najveći rast nezaposlenosti u središnjem regionu

Kluge: Obezbijediti sisteme koji sprečavaju putnike da šire kovid

Istraživanje: Slabi povjerenje u institucije, od NVO se očekuje da budu kritičari vlasti

Istraživanje: Skoro 60 odsto građana protiv uvođenja vjeronauke, za eskalaciju krize na Cetinju najviše odgovorni Vlada i premijer

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Zeković: ANB kompromitovana, na udaru SNP, URA, i ja sam ‘žrtva nadzora’

Cijenje divljaju, hrana sve skuplja

Abazović rasplakao Krivokapića

Đoković razgovarao o mogućnostima ulaganja u Žabljak