Izvor: Beta

Tadić: Dvostruki standardi Zapada prema Srbiji i Ukrajini

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Srbije i bivši predsjednik te zemlje Boris Tadić ocijenio je da je konflikt u Ukrajini pokazao nedosljednost zapadne politike, jer se teritorijalni integritet Ukrajine ne dovodi u pitanje, dok sa Srbijom to pravilo ne važi.
Tadić: Dvostruki standardi Zapada prema Srbiji i Ukrajini

Boris Tadić

Tadić je u kolumni za američki list Boston Herald ukazao da su ti dvostruki standardi postavljeni i zvanično kada je Međunarodni sud pravde 2010. godine, u suštini izbjegao da odgovori na pitanje Srbije da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Кosova kršenje međunarodnog prava.

Kako je saopšteno iz SDS-a, Tadić je podsjetio američku javnost da je sud tada odgovorio da institucije koje su proglasile nezavisnost Кosova nisu akteri međunarodnog prava, pa u tom smislu se ne može ni govoriti o tome da li su ga prekršili, te da je „ovakav skandalozan odgovor suštinski izbjegavanje da se odgovori na pitanje“.

On je podsetio da je u vrijeme njegovih predsjedničkih mandata upozoravao da će presedan koji se pravi na Кosovu otvoriti Pandorinu kutiju na sličnim žarištima širom svijeta, pri čemu je posebno upozoravao na situaciju u Ukrajini.

„Tada, kao i sada teritorijalni integritet Srbije i stavovi građana Srbije, koji su ostali privrženi Кosovu kao dijelu svog nacionalnog identieta i postojbini bili su očigledno nebitni“, ukazao je Tadić.

On je dodao da ruski predsjednik Vladimir Putin nsosi odgovornost za napad na Ukrajinu, ali da „nije on otvorio Pandorinu kutiju relativizovanja poštovanja teritorijalnog integriteta“.

„Dvostruki standardi ugrožavaju najveću prednost Zapada-njegov moralni autoritet i to u vrijeme kada druge velike sile i sile u usponu dostižu uticaj Zapada“, rekao je nekadašnji predsjednik Srbije u autorskom tekstu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Desničari prolaze bezbjednosne provjere u Vojsci i Policiji Srbije

Vuković: Podrškom Otvorenom Balkanu, SAD od Srbije traži priznanje nezavisnosti Kosova

Angela Merkel u Srbiji: Kakav Balkan ostavlja odlazeća njemačka kancelarka

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

ADVOKAT MITROPOLIJE PORUČIO POTPISNICIMA PETICIJE: Ne zovite me ni na svadbu, ni na sahranu dok se ne pokajete…

Američki stručnjaci: Otvoreni Balkan opasna inicijativa – izražena ekonomska neuravnoteženost, najviše koristi ide Srbiji

Njemačka vapi za radnicima sa Balkana

EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ za STANDARD: Crna Gora kao i BiH trpi neprincipijelni mobing političkog Beograda koji uporište nalazi u nacistima