U Briselu bezuspješno završen još jedan sastanak glavnih pregovarača Srbije i Kosova

U Briselu bezuspješno završen još jedan sastanak glavnih pregovarača Srbije i Kosova
U Briselu bezuspješno završen još jedan sastanak glavnih pregovarača Srbije i Kosova

Obje strane su optužile jedna drugu za nedostatak spremnosti za dogovor.

Petar Petković, glavni pregovarač Beograda je naglasio da su pregovori dodatno opterećeni odlukom Kosova da preda aplikaciju za prijem u Savjet Evrope.

“Iskoristio sam i ovaj trenutak da oštro protestujem zbog protivpravne i jednostrane odluke Prištine”, rekao je Petković novinarima posle sastanka.

U vezi s tim, Besnik Bislimi glavni preištinski pregovarač je odbio tvrdnje zvaničnog Beograda da je ovom odlukom Kosovo pogazilo Briselski sporazum.

“U Briselskom sporazumu strane se obavezuju da neće jedna drugu blokirati na putu ka Evropskoj uniji. Stoga nema govora o nikakvom kršenju dogovora”, ocijenio je Bislimi.

Prema Besniku Bislimiju, bio je ovo posljednji susret u okviru dijaloga oko kojeg se razgovaralo o registarskim tablicama te da će prištinska strana odbiti da dođe u Brisel da dalje razgovara oko ove teme.

Prema Bislimiju upravo je Srpska strana ta koja je predložila održavanje susreta za 13. maj navodeći da ima konkretan predlog o registarskim tablicama “u skladu sa evropskim standardima” te da će ga predstaviti na sastanku. To se, prema Bislimiju nije desilo jer beogradska strana nije došla sa predlogom.

Miroslav Lajčak je namjerovao da, nakon odvojenih susreta, organizuje takozvani trilateralni sastanak, do kojeg nije došlo.

Lajčak se u pokušajima, koji su trajali skoro 12 sati u petak (13. maj), u dva navrata odvojeno sastao sa stranama u neuspjelom pokušaju da ih okupi za istim stolom.

Petar Petković je naglasio da je Bislimi odbio da se sastane sa njim nakon što je Petković zatražio da se razgvara o formiranjiu Zajednice Srpskih Opština na Kosovu (ZSO). Bislimi je takođe pred novinarima potvrdio da nije prihvatio da raspravlja oko ove teme.

Evropska strana je uoči današnjeg sastanka najavila da će se na dnevnom redu naći teme koje su vezane za registarske tablice, energetiku i nestala lica. Prema Miroslavu Lajčaku, strane su “postigle napredak” po pitanju energetike.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

VIDEO: Na Kosovu zarobljeno 9.500 vozila sa srpskim tablicama, Rakić: Vučiću reaguj!

Brisel: Susret glavnih pregovarača Srbije i Kosova iduće sedmice

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

SKANDAL U REŽIJI DEMOKRATA: Šarić i Peković od Zavoda za zapošljavanje dobili više od 100 HILJADA EURA

SDT istražuje da li je bivši direktor CKB Pavle Kovač zloupotrijebio službeni položaj

Popis na časnu riječ Koče Đurišića

Pronađena Mirjana Radović koja je nestala u Podgorici