U Iranu uhapšeno devetoro stranaca u vezi sa demonstracijama protiv hidžaba

Devetoro stranaca je uhapšeno u Iranu povodom velikih demonstracija protiv nošenja hidžaba u toj zemlji, saopštilo je danas ministarstvo za obavještajni rad.
U Iranu uhapšeno devetoro stranaca u vezi sa demonstracijama protiv hidžaba

Foto: West Asia News Agency via REUTERS

U saopštenju koje je prenjela državna novinska agencija Irna, ministarstvo tvrdi da su među uhapšenima državljani Njemačke, Poljske, Italije, Francuske, Holandije i Švedske. Vlasti klerikalnog Irana smatraju da su stranci podstakli proteste koji ne prestaju već dvije sedmice.

Proteste je izazvala smrt 22-godišnje djevojke po imenu Mahse Armini, koja je preminula u pritvoru nakon što je lišena slobode, jer navodno nije nosila hidžab na propisan način.

Dok policija tvrdi da je Mahsa Armini umrla od sračnog udara, njena porodica smatra da je uzrok smrti prebijanje u zatvoru, što vlasti poriču i tvrde da je istraga povodom ovog slučaja u toku.

Protesti su razbjesneli islamske vlasti Irana, a demonstranti tvrde da su njihova okupljanja spontani ustanak protiv striktnih propisa o odjevanju, uključujući obavezno nošenje hidžaba koje je nametnuto ženama.

Organizacije za ljudska prava procenjuju da su snage bezbjednosti Irana ubile najmanje 52 ljudi otkako su protesti počeli, i to vatrenim oružjem ili premlaćivanjem. Iran je poslao islamska teokratija u revoluciji koja je izbila 1979. godine.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

Pušten je duh iz boce i više ga ne mogu vratiti nazad

Raste bijes u Iranu zbog smrti žene nakon hapšenja zbog hidžaba

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

UTAJA POREZA: Krivična prijava za 24 osobe, među njima i bivši fubaler Željko Janović

Radonjić: Zbog sumnje za špijunažu pretreseni stanovi i uhapšene dvije osobe, ANB dostavila obavještenje tužilaštvu

M portal: Milo Božović u društvu novog šefa Škaljaraca

Uspon ekstremne desnice opasnost za EVROPU, ĐENERO ZA STANDARD: Nije slučajno da se poraz evropskih vrijednosti dogodio u Italiji, Putin dobio novog saveznika u EU