U Italiji četvoro mrtvih pošto se komad alpskog glečera obrušio na planinare

Veliki komad alpskog glečera otkačio se popodne i obrušio se niz padinu planine, povrijedivši više od deset planinara na popularnoj stazi na vrhu dok su najmanje četiri osobe poginule, prenijela je italijanska državna televizija.
U Italiji četvoro mrtvih pošto se komad alpskog glečera obrušio na planinare

Foto: SOCCORSO ALPINO/AFP

Nacionalni spasilački korpus za Alpe napisao je na Tviteru da je u potrazi za povrijeđenima u području vrha Marmolada uključivala najmanje pet helikoptera i spasilačkih pasa.

Odvojeno, dispečeri za hitne slučajeve u sjeveroistočnoj Italiji objavili su na Tviteru da je oko 15 planinara bilo u pogođenom području.

Ledeni dio koji se odvojio poznat je kao serak, ili vrh glečera. Marmolada, koja se uzdiže oko 3.300 metara, najviši je vrh u istočnim Dolomitima.

Nema informacija šta je uzrokovalo da se dio leda odvoji i obruši niz padinu vrha, ali intenzivan toplotni talas koji je zahvatio Italiju od kraja juna mogao bi da bude faktor, rekao je portparol alpske spasilačke službe.

Povrijeđeni, među kojima je i jedna osoba u kritičnom stanju, prebačeni su u nekoliko bolnica u regionima Trentino-Alto Adiđe i Veneto, dodale su spasilačke službe.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Radulović: Još 25 svjetskih destinacija na Aerodromima, od kojih su nove Tel Aviv, Rijad, Jerevan, Prag, Poznanj, Paradubice, Kraljevo

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Službeni list: Zeta od danas zvanično opština

VUKČEVIĆ ZA STANDARD: Konačnih rezultata u PG nema dok se Ustavni sud ne izjasni o žalbama

Jakić se obratio javnosti: Nadamo se da će građani ovoga puta moći da ostvare svoje biračko pravo

Desetine hiljada eura preko donacija SPC za političku podršku