Ubijen vođa ISIL-a u Somaliji Bilal al-Sudanija i još 10 terorista

Vođa takozvane Islamske države u sjevernoj Somaliji Bilal al-Sudani ubijen je u američkoj vojnoj operaciji u srijedu.
Ubijen vođa ISIL-a u Somaliji Bilal al-Sudanija i još 10 terorista

Foto: UGC

Dvojica visokih zvaničnika administracije Džoa Bakdena potvrdili su da je izvedena akcija u kojoj je ubijen jedan vođa i još 10 članova terorističke organizacije.

Oni su naveli da je akcija izvršena na osnovu procjene da je Bilal al-Sudani iz svog planinskog pećinskog kompleksa na sjeveru Somalije podržao širenje ISIL-a, kao i njihove aktivnosti širom Afrike i izvan kontinenta, uključujući i Afganistan.

Ministar odbrane Lloyd Austin kazao je da je Al-Sudani ubijen 25. januara po naređenju američkog predsjednika.

“U ovoj operaciji nijedan civil nije povrijeđen. Zahvalni smo našim izvanrednim članovima službe, kao i našoj obavještajnoj zajednici i drugim međuagencijskim partnerima na njihovoj podršci ovoj uspješnoj antiterorističkoj operaciji”, dodao je Austin.

Ističu da je plan bio zarobiti Al-Sudanija, ali da je odgovor neprijateljskih snaga rezultirao njegovom smrću. Također se navodi da nema poginulih američkih vojnika i civila te da je povrijeđen jedan pripadnik vojne operacije nakon što ga je ujeo američki vojni pas.

Neobično je da SAD izvode operaciju protiv ISIL-a u Somaliji jer su se vojne operacije ovdje obično fokusirale na borce Al-Shababa, koja je dominantna teroristička grupa u Somaliji. Međutim, ovo je nastavak strategije Bajdenove administracije da se suprotstavi terorističkim prijetnjama. Krajem prošle godine su američke snage ubile i dvojicu najviših lidera ISIL-a u zračnom napadu izvedenom u Siriji.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Za koga menadžment pakuje deset odsto akcija EPCG

UŽIVO: Žestoko raketiranje Harkova, Ukrajina tvrdi da su povratili aerodrom Hostomel

Otkriće Njujork Tajmsa baca novo svjetlo na ulogu Srbije u naoružavanju Ukrajine: Moskva sve zna

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE: Idemo na Mars!

Policija danas čuvala korita rijeka, korišćeni i dronovi, privedene četiri osobe

Simbol najniže cijene na tržištu-Voli cijena

Vlada kupuje akcije Luke Bar po 90 centi