Uganda otkrila ogromne rezerve zlata, Kinezi će pomagati sa iskopavanjem

Uganda je objavila da je nakon nekoliko sprovedenih istraživanja otkrila 31 milion metričkih tona zlata koje čekaju na iskopavanje.
Uganda otkrila ogromne rezerve zlata, Kinezi će pomagati sa iskopavanjem

Foto: Pixabay

Portparol Ministarstva energetike i razvoja minerala u Ugandi, Solomon Mujita, rekao je da su ovi izvještaji usmjereni na privlačenje rudara zlata i ulagača u kripto sektor.

U nastojanju da podstakne ekonomiju zemlje, ugandska vlada licencirala je kinesku kompaniju za rudarenje zlata Vagagai da započne proizvodnju proizvoda od zlata u okrugu Busia. Kompanija je započela izgradnju svoje rafinerije zlata u vrijednosti od 200 miliona dolara 2016. godine. Mujita je rekao da bi se otkriveno zlato moglo odmah početi iskopavati.

Lokalno rafiniranje zlata moglo bi povećati broj radnih mjesta i poboljšati pružanje socijalnih usluga onima koji žive u blizini mjesta vađenja minerala.

Predsjednik Ugande Ioveri Museveni pozvao je na lokalno pročišćavanje robe, nazivajući svaku vanjsku rafineriju kriminalnom.

“Kriminalno je da se bilo ko zalaže za nastavak izvoza sirovina iz Africi, kada postoji 90 odsto veća vrijednost u tom proizvodu nego što dajete strancima,” rekao je Museveni.

Tan Čun Či, generalni direktor kompanije Vagagai za rudarenje zlata, kaže da je investicija dosegla 60 miliona dolara. Objašnjava da su zaostajali u izgradnji zbog neposjedovanja dvije dozvole. Kompanija je u martu dobila dozvolu za proizvodnju zlata i ima 21-godišnji zakup za rudnik zlata. Očekuju da će iskopavanje zlata početi u julu 2023. godine.

Kineska kompanija je uložila 200 miliona dolara u izgradnju rafinerije. Uprkos svom zlatu otkrivenom u zemlji, postoje velike poteškoće u rudarenju što utiče na količinu rude koja se svake godine iskopa, a koja iznosi 2.500 do 3.000 metričkih tona.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD DONOSI PRIČU O BITCOINU: Rudarenje nije neetična radnja, ukoliko se drugom subjektu ne nanosi šteta

Banke od kamata ostvarile prihod od 148 miliona, a od provizija skoro 38 miliona eura

Koliko su najbogatiji ljudi na svijetu zaradili u 2021.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Adžić bi još da zapošljava iako je u tehničkom mandatu

Nakon što je Putinu pomogao da izvrši invaziju Lukašenko Ukrajincima čestitao Dan nezavisnosti

Episkop SPC Metodije veličao vođe četnika Dražu Mihailovića i Pavla Đurišića

Dom zdravlja tvrdi da nema „buprenorfina“, iz Montefarma kažu da su ljekovi bili isporučeni