Izvor: Agencije

UN: Usvojena rezolucija o korišćenju veta u Savjetu bezbjednosti

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se zahtijeva od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti da opravdaju korišćenje prava veta.
UN: Usvojena rezolucija o korišćenju veta u Savjetu bezbjednosti

Foto: EPA

Dok se očekuje da će više od 80 država biti garant globalnog mira, pet stalnih članica – SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska, koje često čine Vijeće sigurnosti UN-a nefunkcionalnim svojim pravom veta, “polagaće račune” za njegovo korištenje, prenose agencije.

U Generalnoj skupštini UN-a prihvaćena je rezolucija kojom se traži da jedna od pet država sa pravom veta u Vijeću sigurnosti, priloži obrazloženje ukoliko to pravo iskoristi.

Prema rezoluciji, Generalna skupština UN-a će se sastati u roku od 10 dana ukoliko neka od stalnih članica Vijeća sigurnosti stavi veto na bilo koju rezoluciju, te će moći raspravljati o pitanju uloženog veta i tražiti od zemlje koja koristi svoje pravo veta da se brani.

Ovo pitanje, o kojem se već duže vrijeme raspravlja kako bi se smanjilo pravo veta stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, ponovo je došlo u prvi plan nakon rata koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine.

Rusija stavila veto na 120 rezolucija

U posljednjih godina 15-člano Vijeće sigurnosti UN-a je često u nemogućnosti da ispuni svoju funkciju, jer pet stalnih članica, od kojih se očekuje da budu garanti globalnog mira, s vremena na vrijeme koriste pravo veta za svoje interese.

SAD i Velika Britanija, koje imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a, također su podržale prijedlog koji je predstavljen Generalnoj skupštini UN-a i bile su među prezentatorima rezolucije.

Rusija je najviše koristila pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a.

Prvi veto upotrijebio je Sovjetski Savez 1946. godine, a Rusija je do sada stavila veto na 120 rezolucija u Vijeću sigurnosti UN-a.

Nakon Rusije, SAD su bile zemlja koja je najviše koristila pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a – 82 puta, većinom protiv Izraela.

Velika Britanija i Francuska, s druge strane, nisu koristile pravo veta od 1989. godine.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

UŽIVO: Žestoko raketiranje Harkova, Ukrajina tvrdi da su povratili aerodrom Hostomel

Ukrajina uvela vanredno stanje; Ruska vojska ulazi u istočnu Ukrajinu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vlada usvojila informaciju o nabavci vozila za MUP, direktni letovi iz Saudijske Arabije, za Ruse i Bjeloruse dupla provjera ekonomskog državljanstva

DRECUN ZA STANDARD: Zbog asimetrije u odnosima SNP-a i ostatka vlade može stradati Budžet, javni dug i Evropa sad

Radovanić sa Vajcom: Snažna podrška EU putu i reformskim procesima

Marković: Logično da dođe do prekompozicije u odborima;Knežević: Lazović bio kod Đukanovića na dan kad DPS nije došao na Odbor