Izvor: Danas.rs

Upozorenje lidera iz Davosa: Ako svijet i ne završi u minusu ove godine, neke zemlje biće pogođene jače od drugih

''Ako pogledamo globalni BDP, teško je vidjeti način da izbjegnemo recesiju'', poručio je direktor Svjetske banke Dejvid Malpas u obraćanju Privrednoj komori SAD dodajući da je sama ideja o dupliranju cijena energije okidač za recesiju.
Upozorenje lidera iz Davosa: Ako svijet i ne završi u minusu ove godine, neke zemlje biće pogođene jače od drugih

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Cijeli sastanak Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu koji je juče završen prošao je u opreznim upozorenjima, ali i u izbjegavanju termina recesija, piše Danas.rs.

Ipak, prema procjenama, i ako globalna privreda izbjegne tehničku recesiju – dva uzastopna kvartala sa smanjenjem BDP-a – Evropa teško da će to uspjeti.

Ne samo zato što se rat između Ukrajine i Rusije vodi u Evropi, već i zato što je, prema riječima Kristin Lagard, predsjednice Evropske centralne banke, Evropa 20 odsto otvorenija i podložnija poremećajima globalnih lanaca vrijednosti od bilo kog drugog svjetskog tržišta.

„Nije ni čudo što prekidi i uska grla u snabdijevanju lanaca vrijednosti pogađaju evropske kompanije više nego druge“, ocijenila je Lagard.

„Svijet pogađaju četiri isprepletene krize. Imamo visoku inflaciju. Imamo energetsku krizu“, poručio je Robert Habek, njemački ministar ekonomije i vicekancelar. Druge dvije krize su poskupljenje i nestašice hrane i klimatska kriza.

„Ne možemo problem riješiti ako se skoncentrišemo samo na jednu od njih“, rekao je Habek.

Ako direktor Svjetske banke ne vidi način da se recesija izbegne, direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva je opreznija.

Na pitanje da li očekuje recesiju kaže „Ne u ovom trenutku. To ne znači da se to neće desiti“.

MMF je nedavno smanjio prognozu globalnog rasta sa 4,7 na 3,6 odsto u ovoj godini, a Gita Gopinat, zamjenica direktora MMF-a to vidi kao tampon zonu do recesije.

Ali ako svijet i ne završi u minusu ove godine, neke zemlje biće pogođene jače od drugih.

„Neke zemlje su teško pogođene. Države u Evropi koje su pogođene ratom u Ukrajini mogu da odu i u tehničku recesiju“, poručila je ona.

Dejvid Bizli direktor Svjetskog programa za hranu u Davosu je istakao da ukoliko hrana iz Ukrajine ne dođe do tržišta „to će biti pakao na zemlji“.

Kako bi se smanjio pritisak na cijene, MMF je u Davosu pozvao političare da ukinu ili smanje carine i prepreke za trgovinu. Ali istovremeno neke zemlje rade upravo suprotno. Na primjer, Indija je zabranila izvoz pšenice, Indonezija izvoz palminog ulja.

Predsjednik SAD poručio je da razmatra ukidanje nekih carina koje je Trampova administracija uvela na kinesku robu koje je američka ministarka finansija Dženet Jelen ocijenila da čine više štete nego koristi američkim potrošačima.

Prema riječima ekonomiste Saše Đogovića, za sada podaci pokazuju slabiji privredni rast od ranije očekivanog, ali ne i recesiju.

„Ipak postoji realna opasnost da dođe do daljeg produbljivanja sukoba i skoka cijena energenata i to onda uslovi pad privredne aktivnosti krajem trećeg kvartala. Evropa je najugroženija i ako njemačka ekonomija, a to znači autoindustrija, krene da posrće, njihovi komponentaši ovdje će imati manje porudžbine, to znači manju uposlenost, manji prihod i manji izvoz. Ako Njemačka kija, mi dobijamo groznicu. Tu je na djelu domino efekat, a mi kao slabija ekonomija to ćemo jače osjetiti“, objašnjava Đogović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

MMF predlaže povećanje PDV-a i poreza na dohodak od naredne godine

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Svijet pred ekonomskom olujom: Inflacija i restrikcije mogle bi pojesti sav najavljeni rast ove godine

MMF: Program Evropa sad sprovesti fazno

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

(FOTO) PODGORIČANIN ZABLISTAO NA KANSKOM FESTIVALU, Bakić za Standard: Ja sam tek počeo!

Vlada usvojila informaciju o nabavci vozila za MUP, direktni letovi iz Saudijske Arabije, za Ruse i Bjeloruse dupla provjera ekonomskog državljanstva

Marković: Logično da dođe do prekompozicije u odborima;Knežević: Lazović bio kod Đukanovića na dan kad DPS nije došao na Odbor

Cikotić državna sekretarka u Ministarstvu sporta