Izvor: Beta

Uragan Jan stigao blizu Kube

Uragan Jan postaje sve jači približavajući se Kubi na svom putu ka Floridi, do čije bi zapadne obale trebalo da stigne najranije u srijedu i to, kako se predviđa, kao uragan četvrte kategorije na skali od pet.
Uragan Jan stigao blizu Kube

Foto: Ramon Espinosa/AP

Jan bi trebalo da zakači zapadni špic Kube kao uragan ozbiljne snage i da potom postane još snažniji, napredujući preko toplih voda Meksičkog zaliva ka Floridi, sa vjetrovima brzine do 225 kilometara na sat.

Predviđa se da će gradovi Tampa i Sent Pitersburg biti najvjerovatnija meta Jana na obali Floride, i to će biti prvo direktno sučeljavanje ova dva grada sa nekim uraganom još od 1921.

“Molim vas da prijetnju od ove oluje uzmete za ozbiljno. Ovo se stvarno dešava. Ovo nije vježba”, rekao je Timoti Dadli, direktor službe za vanredne situacije floridskog okruga Hilsboro, kojem pripada Tampa.

Na krajnjem zapadu Kube, u provinciji Pinar del Rio, škole su obustavile rad, a na teren su poslati zdravstveni radnici i službe za vanredne situacije.

Prema navodima kubanskih državnih medija, planirana je evakuacija 20 naseljenih mjesta “u najkraćem mogućem roku”, a preduzete su mjere radi zaštite zaliha hrane u skladištima.

Oko uragana trenutno prolazi zapadno od Kajmanskih ostrva, čiji je premijer Vejn Penton saopštio da vlada i opozicija zajednički rade na tome da narod bude što bezbjedniji od nepogode.

“Moramo se pripremiti za najgore i apsolutno se moliti za najbolje”, izjavio je Panton u video obraćanju preko interneta.

Jan se neće zadržavati iznad Kube, ali će usporiti iznad Meksičkog zaliva, dobijajući na širini i snazi “sa potencijalom da proizvede značajan olujni udar duž zapadne obale Floride”, saopštio je centar za uzbunjivanje od uragana na Floridi.

U okolini Tampe predviđaju se visina talasa i količina kiše koji su dovoljni da izazovu poplave.

Moguća je evakuacija do 300.000 ljudi samo sa područja okruga Hilsboro, saopštile su tamošnje vlasti.

Guverner Floride Ron de Santis objavio je danas vanredno stanje na području čitave Floride i upozorio da bi Jan mogao da zahvati šira područja ove američke savezne države.

I predsjednik SAD Džozef Bajden objavio je vanredno stanje, i ovlastio nadležne federalne službe da koordiniraju operacijama za saniranje posljedica naleta uragana.

Bajden je takođe zbog uragana otkazao posjedu Floridi koja je bila zakazana za utorak 27. septembra.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Odreknite se šećera na sedam dana, ovo će se desiti vašem tijelu

Oluja Fiona uzrokovala ogromnu štetu u Kanadi, Karibe očekuje Ijan

UŽIVO: Žestoko raketiranje Harkova, Ukrajina tvrdi da su povratili aerodrom Hostomel

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Odbor će saslušati državne funkcionere i čelnike tužilaštva i bezbjedonosnog sektora

AFERA ,,UNIŠTAVANJE CIGARETA“: Od 5.400 paketa spaljeno tek nešto više od 700?!

Piperović: Istup Miloševića skandalozan; ko još vjeruje da je URA uništila cigarete?!

STANDARD SAZNAJE: Na provjeru 60 diploma službenika MUP-a i Uprave policije