Izvor: Al Jazeera

Utrostručen broj zaraza kovidom u Evropi, hospitalizacije udvostručene

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je kako je na području Evrope utrostručen broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednjih šest sedmica, te kako je riječ o skoro polovini broja novozaraženih u cijelom svijetu.
Utrostručen broj zaraza kovidom u Evropi, hospitalizacije udvostručene

Foto: ilustracija

Superzarazne varijante soja omikron predvode novi talas zaraza širom kontinenta, a obnavljanje infekcija ima potencijal da dovede do dugoročnog oboljenja COVID-a. Premda su mali brojevi prijema na odjeljenjima intenzivne njege, iz UN-ove zdravstvene agencije navode u utorak kao se broj hospitalizacija udvostručio.

”Sa povećanjem broja slučajeva, svjedočimo i povećanju broja hospitalizacija koji će se dalje povećavati u mjesecima jeseni i zime. Ova prognoza predstavlja ogroman izazov za zdravstvo u mnogim državama koje je već od ogromnim pritiskom krize koja traje od 2020. godine”, naveo je u saopštenju direktor evropskog ogranka SZO-a Hans Kluge.

Pandemija daleko od kraja

Evropska regija SZO ima 53 države članice i proteže se sve do Centralne Azije. Prijavila je skoro tri miliona novozaraženih koronavirusom prošle sedmice, a pandemija svake sedmice na ovom području odnese skoro 3.000 života. Globalno, broj slučajeva koronavirusa je povećan u posljednjih pet sedmica i skoro svaka država je povećala broj testiranja.

Iz SZO pozivaju da sve osobe starije od pet godina sa slabijim imunim sistemom prime drugu „booster“ vakcinu, kao i na nošenje maski u zatvorenom prostoru i u javnom prevozu.

Ranije ovog mjeseca je prvi čovjek SZOTedros Adhanom Ghebreyesusupozorio kako je pandemija koronavirusa „daleko od završetka“, te kako novi talasi zaraze širom svijeta pokazuju kako virus „slobodno trči“.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Galić i Pavličić za STANDARD: Trend rasta broja novoinficiranih će nastaviti da raste, prethodne vakcine vjerovatno neće pružiti mnogo zaštite od infekcija

Ekipe Hitne pomoći obavile 957 pregleda i 163 kućne posjete

Utrostručen broj hospitalizovanih korona pacijenata

Ekipe hitne pomoći za dan obavile 718 pregleda i 169 kućnih posjeta

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Incident u centru Podgorice: Tuča vozača zbog saobraćanog nesporazuma

Nema više jeftinih kredita

Prati se postupanje policije povodom napada na LGBTIQ Drop in centar

Javnost ima pravo da zna ko ima diplomatske i službene pasoše