Izvor: RTCG

Varhelji: Zapadni Balkan za nas postao geostrateški prioritet više nego ikada

Živimo u prilično turbulentnim vremenima, pored socio-ekonomskih izazova koje predstavlja kriza kovida sa kojima još pokušavamo da se uhvatimo u koštac, ruski rat u Ukrajini postepeno eskalira nivo razaranja, a broj poginulih u Ukrajini eksponencijalno raste. Ova agresija mora da se završi, rekao je komesar EU za proširenje Oliver Varhelji.
Varhelji: Zapadni Balkan za nas postao geostrateški prioritet više nego ikada

Foto: Vlada CG

“Usred ove krize, dok pokušavamo da ublažimo razorne posljedice ovog rata, Zapadni Balkan je za nas postao geostrateški prioritet više nego ikada. Stoga sa više fokusa moramo nastaviti da radimo sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana kako bismo ubrzali njihov evropski put i svoju evropsku perspektivu pretvorili u stvarnost. U našem je zajedničkom interesu da ubrzamo njihove procese proširenja pri čemu je perspektiva EU glavna pokretačka snaga za hitno potrebne reforme”, podvukao je Varhelji u obraćanju na konferenciji civilnog društva na temu “Omladinska politika na Zapadnom Balkanu – suštinski element za budućnost regiona i Evrope”

Kako je poručio, naša podrška je izgrađena oko Ekonomskog i investiciono plana za zapadni Balkan.

“Ovaj Ekonomsko-investicioni plan je investicioni paket od 30 milijardi eura, što je jedna trećina BDP-a cijelog regiona. Vjerujem da ovaj plan ima potencijal da transformiše region i donese prosperitet njegovim ljudima koji dosad nije viđen. Nudimo izgradnju puteva, snabdijevanje energijom i razvoj digitalne ekonomije. Takođe podržavamo obrazovanje”, poručuje Varhelji.

Komesar EU kaže da je zajednička implementacija ovog plana najbolji način da se ubrzaju evropske integracije i ponudi atraktivna budućnost za mlade generacije u regionu.

“Bez mladih nema budućnosti. Posebnu pažnju ove godine posvećujemo mladima jer proslavljamo Evropsku godinu mladih”, kaže Varhelji.

Ova godina proslave je, kako ukazuje, prilika da pokažemo kako možemo da gradimo moderne ekonomije i inkluzivna društva, gdje mladi ljudi imaju priliku da se razvijaju, komuniciraju i aktivno učestvuju u stvaranju boljeg regiona.

“Ima puno toga da se uradi. U prosjeku, stopa nezaposlenosti 2021. godine na Zapadnom Balkanu iznosila je 13,7 odsto. Ovo je veoma visoka cifra ako je uporedim sa EU. Gledajući podatke, takođe smo vidjeli da je stopa nezaposlenosti mladih zapanjujuća. Skoro 35 odsto mladih je nezaposleno, što znači da ne mogu da nađu posao, možda zato što nema posla ili možda zato što vještine koje imaju nisu one koje su potrebne privredi.Stoga, Evropska unija posebno gleda na te programe i sredstva za rješavanje ove situacije”, kazao je Varhelji.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Najveći rast nezaposlenosti u središnjem regionu

Istraživanje: Skoro 60 odsto građana protiv uvođenja vjeronauke, za eskalaciju krize na Cetinju najviše odgovorni Vlada i premijer

Varhelji opet podržava ,,Otvoreni Balkan“ koji vodi podjelama

Istraživanje: Slabi povjerenje u institucije, od NVO se očekuje da budu kritičari vlasti

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Medojević: Tražio sam samo sektor bezbjednosti, a URA 12 resora

NEMOĆ DRŽAVE PRED RUSKIM UTICAJEM: Mandić, Knežević, Bulajić, Carević u službi Moskve

Vuković: U želji da zaštitim Mariju Vuković, predložio sam joj da pruži podršku u drugačijoj formi

Počeo sa radom Call centar Pokreta „Svi za naš GRAD“ – dr Ivan Vuković: Obavljeno preko 5.000 poziva