Izvor: Agencije

Vašington će uskoro predstaviti mapu puta za trgovinu sa Tajvanom

Vašington će uskoro predstaviti ''ambicioznu mapu puta'' za jačanje trgovinskih odnosa sa Tajvanom, izjavio je u petak američki visoki zvaničnik.
Vašington će uskoro predstaviti mapu puta za trgovinu sa Tajvanom

Foto: Pixabay

Koordinator Bijele kuće za pitanja Azije i Pacifika Kurt Campbell rekao je da će američka administracija “nastaviti da jača veze sa Tajvanom uključujući ekonomske i trgovinske veze”, prenosi Beta.

“Ambiciozna mapa puta” o tim pitanjima biće predstavljena “u narednim danima”, dodao je Campbell.

Nedavna posjeta Tajvanu predsjednice Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi izazvala je veliko nezadovoljstvo Pekinga koji Tajvan smatra djelom svoje teritorije.

‘Novo normalno’

Pelosi je izjavila u srijedu da Sjedinjene Američke Države ne mogu dopustiti Kini da normalizuje novi nivo pritiska na Tajvan koju je potvrdila višednevnim vojnim vježbama nakon njene posjete otoku na koji Peking polaže pravo.

“Ono što smo vidjeli s Kinom jest da pokušavaju uspostaviti neku vrstu novog normalnog, a mi ne možemo dopustiti da se to dogodi”, rekla je Pelosi, prenijela je Hina.

Kina je u srijedu saopštila da je “dovršila razne zadatke” oko Tajvana, ali da će nastaviti redovite patrole.

To bi moglo značiti da je višednevnim ratnim igrama došao kraj, dok Peking nastavlja vršiti pritisak na samoupravno ostrvo.

Bijesna zbog prošlosedmične posjete Pelosi, glasne kritičarke Kine, Peking je produžio svoje najveće vježbe ikada oko Tajvana koje su prema prvobitnom planu trebale trajati četiri dana.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Đeka Đeljošaju: Ti si jedan liderčić, glasove ste dali Mandiću

”Osvježilo” u Nikšiću: Direktorica Agencije za projektovanje i plani...

Vujović: Više od polovine lista u riziku da ne pređe cenzus

Izbori 11. juna: Pogledajte sve potvrđene liste