Izvor: Klix.ba

Veliki šumski požari u Portugalu i Španiji

Veliki šumski požari zahvatili su dijelove Portugala i Španije zbog čega su se brojni stanovnici morali evakuisati. Prema pisanju Euronewsa, veliki požar izbio je još prošle sedmice sjeverno od Lisabona, da bi se ove sedmice proširio zbog vjetra. Uprava civilne zaštite iz ovog područja morala je evakuisati više od 300 ljudi iz nekoliko sela.
Veliki šumski požari u Portugalu i Španiji

Izvor: Guliver images

U obližnjoj opštini Leiria vatra je zahvatila brojne kuće, a zbog požara su zatvorena i tri glavna autoputa.

“Govorimo o složenim situacijama gdje je potrebno puno resursa za upravljanje na veoma velikom području koje je pogođeno požarom”, rekao je komandant civilne zaštite Andre Fernandes.

Takođe, naglašeno je kako u Portugalu trenutno požare gasi oko 1.700 vatrogasaca uz podršku 500 vozila. Prema posljednjim informacijama širom ove države aktivno je 14 požara.

S druge strane, požari su zahvatili i Španiju gdje je na zapadu države uslijed požara uništeno najmanje 1.500 hektara šume. Iz Las Hurdesa koji se nalazi u ovom dijelu države evakuisano je oko 400 stanovnika.

“Jedinica za hitne slučajeve španse vojske rasporedila je 100 vojnika kako bi pomogli vatrogascima i drugim timovima u borbi protiv požara”, naveli su iz civilne zaštite Španije.

Velike vrućine, ali i suho vrijeme, očekuju se u Španiji i Portugalu u narednim danima. Prema prognozi španske državne meteorološke agencije temperature u gradovima poput Kordobe i Sevilje mogle bi dosegnuti i do 42 stepena.

Slične temperature očekuju se i u susjednom Portugalu zbog čega su vatrogasne jedinice u ovoj državi podigle nivo pripravnosti.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Vatra godišnje uništi blizu 100 kvadratnih kilometara šuma

Iković: Kratak je put od požara do poplava

Požari u Crnoj Gori nijesu elementarna nepogoda

Orlandić: Koncesionari nemaju planove za zaštitu šuma, poznaju samo za eksploataciju

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Šahmanu, Mihailoviću, Peroviću i Rajkoviću i Vukotiću zadržavanje, Hajduković će se braniti sa slobode

PERIĆ ZA STANDARD: Kod velikih dilema i društvenih gibanja izbori blagotvorni

POGLED IZ POTOČARA: Dritanovo ministarstvo (ne)jasnih misli

(FOTO/VIDEO) Đukanović: Vjerujem da će i današnje generacije u Crnoj Gori biti na nivou istorijskog trenutka, kao što su naši preci bili tog 13. jula kojeg i noćas slavimo