Izvor: agencije

(VIDEO) AKTIVIRAN “OTAC SVIH BOMBI”? Svijet u strahu, Rusija se ne oglašava

Rusko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je Rusija u Ukrajini koristila sistem naoružanja TOS-1A, koji koristi snagu termobaričnih raketa, saopštilo je na Tviteru Ministarstvo odbrane Velike Britanije.
(VIDEO) AKTIVIRAN “OTAC SVIH BOMBI”? Svijet u strahu, Rusija se ne oglašava

“Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je upotrebu sistema naoružanja TOS-1A u Ukrajini. TOS-1A koristi termobarične rakete, stvarajući zapaljive i eksplozijske efekte”, saopštilo je britansko ministarstvo na Tviteru. Rusija se za sada nije zvanično oglašavala ovim povodom.

Vakuumska bomba ili termobarično oružje, zvano još i aerosolna bomba, sastoji se od rezerovara s gorivom i dva eksplozivna naboja. Može se koristiti na dvostruki način – bilo izbacivanjem iz aviona kao bomba ili ispaljivanjem kao granata ili raketa, piše BBC.

Koliko je oružje opasno?

Dok oružje neće biti korišćeno za prodor na tenk, može da bude veoma destruktivno oružje protiv stambenog bloka ili drugih zgrada.

Ovo oružje funkcioniše tako što prvi naboj detonacijom otvara spremnik s gorivom i rasprši gorivo poput oblaka koji može prodrijeti u bilo koju zgradu, bunker ili tunel koji nije hermetički zatvoren.

Ukrajinci su još na početku invazije optužili Rusiju da je iskoristila zabranjeno oružje.

Njegovo korišćenje već je viđeno u ruskoj republici Čečeniji, naveo je Human Rights Watch prije nekoliko dana.

Termobarično oružje se naziva još “ocem svih bombi”, a njegova razorna moć je zastrašujuća – u stanju je da tijela pretvori u paru!

Moć termobaričnog oružja koje vojni analitičari nazivaju “Otac” leži u činjenici da koriste atmosferu kao dio goriva za eksploziju, i još se nazivaju vakuumskim bombama. Ovakvo oružje koristi kiseonik iz vazduha područja koje se gađa da bi razvilo temperaturu za eksploziju, i spada u najmoćnija sredstva rata koja nisu na nuklearnoj bazi.

Termobarična oružja razvijali su i Amerika i Sovjetski savez još šezdesetih godina prošlog vijeka. Američka verzija košta 16 miliona dolara po komadu, ima četiri “peraja” na zadnjem dijelu kako bi se preciznije kretala, teška je skoro deset tona, radijus uništenja joj je između 150 i 300 metara a njena razorna moć jednaka je onoj koju bi izazvalo 11 tona TNT-a. Rusi su detonirali jednu termobaričnu bombu tokom strateških vježbi u Opuku 2016. godine. Jačina eksplozije je četiri puta veća od američke, odnosno kao 44 tone TNT-a, Rusi kriju koliko košta ali je poznato da je temperatura eksplozije dvostruko viša od američke. Ukupan radijus eksplozije je 600 metara, a vojni analitičari kažu da bi izazvala masovno uništenje “do sada neviđenih razmjera”..

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

UŽIVO: Žestoko raketiranje Harkova, Ukrajina tvrdi da su povratili aerodrom Hostomel

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Šestorica na jednog, žrtva vršnjačkog nasilja završila u bolnici

Kasno slijetanje aviona sa navijačima je ODOBRENO!

Ukrivanje kreatora crne propagande

Nove mjerne jedinice: Zemlja teži šest ronagrama