Izvor: jutarnji

VIDEO Praunuka Hruščova: Putin bi u Ukrajini zaista mogao koristiti i atomsku bombu

Praunuka bivšeg sovjetskog čelnika Nikite Hruščova upozorila je da bi Rusija mogla biti spremna upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini. Nina Hruščova, profesorica međunarodnih odnosa u Sjedinjenim Državama, izjavila je za BBC kako vjeruje da će ruski predsjednik Vladimir Putin na kraju učiniti što god je potrebno da ostvari pobjedu u ratu
VIDEO Praunuka Hruščova: Putin bi u Ukrajini zaista mogao koristiti i atomsku bombu

Foto: AFP, Profimedia

“Mislim da Putin ovaj rat zaista planira dobiti i da planira pobijediti pod svaku cijenu. Ako treba proglasiti pobjedu i možda bude morao upotrijebiti taktičko nuklearno oružje – ne predviđam da će to učiniti, to bi mogla biti jedna od opcija na koju su Rusi možda spremni”, rekla je.

Taktičko nuklearno oružje nije toliko moćno koliko rakete dalekog dometa s nuklearnim bojevim glavama, čije je raspoređivanje od strane SAD-a i Rusije 60-ih godina prošlog vijeka tokom Hladnog rata dovelo svijet na sam rub nuklearnog rata.

Dugogodišnja je Putinova kritičarka, a u februaru, samo nekoliko dana nakon početka invazije na Ukrajinu, rekla je da joj je neugodno zbog razvoja događaja te da bi njen pradjeda Nikita Hruščov taj napad smatrao “vrijednim prezira”.

“S prezirom bi gledao kako ruske trupe napadaju Kijev, grad koji je on obnovio nakon Drugog svjetskog rata. Čak i ako si isprovociran, ne ideš bombardovati drugu državu”, komentaisala je istaknuvši kako Zapad nije dobro reagovao na krizu, ali da je Putin jedini odgovoran za napad.

“Putinov potez je orvelovski, teško je više shvatiti što on želi”, izjavila je autorka nekoliko knjiga o Putinu i Rusiji.

Nikita Hruščov je bio odani pristalica Josifa Staljina za njegova života, ali se poslije smrti diktatora borio protiv njegova nasljeđa. Putin ga smatra glavnim krivcem što je Krim svojevremeno poklonjen Ukrajini.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

Korać: Nije samo Rusija od Putina napravila cara, to je činio i Zapad!

Analiza BBC: Zašto je Rusija napala Ukrajinu i šta Putin zapravo želi?

Svijet u očima Vladimira Putina: Mjesto gdje se problemi uglavnom rješavaju silom

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vuksanović-Stanković: Vlast na Cetinju je trebalo da bude Belvederska; manjinska vlada je najmanje od tri zla

U saobraćajnoj nesreći u Baru poginuo pješak

Abramovič otputovao u Kijev, pokušava da oživi mirovne pregovore

Zirojević: Đurović, krijući se iza odbora, sijala mržnju prema Crnogorcima, sad bi da bude predsjednica Skupštine