VIDEO: Ruski diplomata snimnjen kako regrutuje špijuna; Slovačka protjerala zbog špijunaže trojicu ruskih diplomata

Šef policije Štefan Hamran i specijalni tužilac Daniel Lipšic su danas na konf. za medije objavili da su dvojica od uhapšenih – puk. Pavel Bučka, šef Odjeljenja za odbranu i bezbjednost Vojne akademije u Liptovskom Mikulášu i Bohuš Grabár, novinar koji je komentarisao po raznim medijima pod raznim pseudonimima, a najviše na jednom proruskom portalu (koji su slovačke vlasti nedavno zatvorile).
VIDEO: Ruski diplomata snimnjen kako regrutuje špijuna; Slovačka protjerala zbog špijunaže trojicu ruskih diplomata

Evo kako ruski diplomata regrutuje špijuna. Snage bezbjednosti Slovačke snimile su ruskog vojnog atašea kako ubjeđuje novinara dezinformacionih medija na saradnju. Nudi novac za tajne podatke i kontakte i daje mu 1.000 eura.

Objavljeno je da su priznali k.d. špijunaže za koje se terete i da su u računarima koje im je policija pokupila otkriveni dokazi.

Dva od nekoliko aktera ruske špijunaže u Slovačkoj su Bohuš Garbar i pukovnik Sergej Solomasov. Prvi je pisao pod raznim pseudonimima u zavjerenici General Nevs ili Armi Magazine, drugi je bio vojni ataše pri ruskoj ambasadi u Bratislavi, iako ova oznaka nije sasvim tačna.

Slovačka nije dozvolila Rusiji da ovde ima vojnog atašea, Solomasov je bio njegov zamjenik ili pomoćnik. Ali pošto Rusi nisu imali nikog drugog, on je de facto bio on.

Video prikazuje i odlomke sa jednog od njihovih prvih sastanaka. Solomasov regrutuje Garbara da sarađuje sa ruskim obaveštajcima. Riječ je o sastanku u parku 2021. godine, koji su uhvatile slovačke snage bezbjednosti uz pomoć posebne opreme.

Bučka je radio za Ruse od 2013. Uglavnom im je davao info u vezi sa Slovačkom u NATO-u i druge stvari o oružanim snagama. Grabár je radio od aprila 2021. nakon što je napravio dil sa GRU-ovcima u Bratislavi. Inače je godinama širio rusku propagandu. Blizak je slovačkoj ekstremističkoj stranci Ľudová strana Naše Slovensko pa je 2015. i 2016. donirao toj stranci 10 hiljada eura.

Na snimku Vojne obavještajne i kontraobavještajne službe koji je pušten medijima uhvaćeni su u dilovanju Bohuš Grabár i zamjenik ruskog vojnog atašea u Bratislavi Sergej Solomasov.
Rus kaže Grabáru da je Moskva naredila da regrutuje druge ljude koji su “proruski orijentisani”.

Grabár odgovara da mora da razmisliti koga bi mogao da regrutuje. Onda ga Solomasov uči kako da se ponaša, da sa onima od kojih treba da dobije info normalno komunicira, da bude veseo da pije itd.

I dodaje: “Meni su potrebne političke informacije, međudržavna komunikacija, komunikacija unutar NATO-a i EU, komunikacija Slovačke i drugih država”, kaže Solomasov. Napominje da će on to naravno plaćati.

Grabár kaže da možda može da se približi samom ministru odbrane, ali iskusni Rus kaže da je to opasno i da se fokusira na pomoćnike ministra, pogotovo na one kojim imaju pristup klasifikovanim informacijama.

Obojici uhapšenih i Bučki i Grabáru je bezbjednosna kultura bila nikakva pa su među stvarima koje su policajci i tužioci pokupili lako našli sve uredne bilješke o sastancima i planovima za povezivanje i razmjenu info. kao i, kažu, poprilično novca.

Ostali ispitani pa pušteni na slobodu su jedan službenik parlamenta i jedan ex. uposlenik slovačke Udbe.

Njih su Bučka i Gojko vrbovali da pribavljaju tajne podatke, na pres konf. šef policije i tužilac da su moguće nove optužnice. Ministar odbrane Jaroslav Nad’ kaže: Ovo je teč početak.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Cingel: Slovačka plaća cijenu zbog nepriznavanja Kosova

Desničari prolaze bezbjednosne provjere u Vojsci i Policiji Srbije

Politiko: Grabar-Kitarović bi mogla postati šefica NATO-a

Brajović: Mi smo spašavali živote; Krivokapić: Vi ste gledali gdje će ko koga da smjesti, ne u bolničke krevete, već na pozicije

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Joanikije: U Ukrajini gledamo posljedice bezbožništva, iz ”protestantske Evrope” došlo zlo ateizma i komunizma

Lekić: Ako pristanemo na ucjene proruskog SNP-a, pomjerili smo pameću

Vučinić: Stvoriti ambijent da građani rade i stvaraju, a ne da traže pomoć države

U TOKU SJEDNICA TS: Biraju glavnog specijalnog tužioca, četiri kandidata u igri,Šoškić povukao kandidaturu