(VIDEO) „Zvijer“ – neuništiva limuzina Džozefa Bajdena

Samit NATO koji će se održati u Madridu u srijedu i četvrtak učiniće glavni grad Španije najvećim centrom moći na svijetu, a tokom ta dva dana ugostiće 40 svjetskih lidera. Ukupno 10.000 agenata će obezbjeđivati bezbjednost učesnika. Među svim samita, prije svega se ističe predsjednik SAD Džozef Bajden, koji već danas boravi u Madridu gdje se sastaje sa predsjednikom španske Vlade Pedrom Sančezom.
(VIDEO) „Zvijer“ – neuništiva limuzina Džozefa Bajdena

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Kao i obično, američki predsjednik će koristiti svoj službeni automobil „Cadillac One“ za obilazak ulica prijestonice. Automobil, popularno poznat po nadimku „Zvijer“, opremljen je maksimalnim bezbjednosnim mjerama kako bi se garantovala bezbjednost putnika u slučaju nesreće ili terorističkog napada.

„Zvijer“, koja je ekspresno dovezena iz Vašingtona, je isti automobil koji je koristio bivši predsjednik Donald Tramp, piše španska „La vanguardia“.

Limuzina je duga 5,5 metara i teška između 6.800 i 9.000 kilograma, ima sve mjere bezbjednosti koje automobil pretvaraju u bunker, otporan na svaki spoljni napad. Oklopna konstrukcija šasije je debljine 20 centimetara i napravljena je od legure aluminijuma, čelika, titanijuma i keramike. Svaka vrata imaju težinu sličnu težini onima na boingu 757.

S obzirom na njegove dimenzije i težinu, jasno je da je službeni automobil Bajdena više bezbjedan nego što je brz. Dostiže maksimalnu brzinu od 100 km/h, a za ubrzanje od 0 do 60 milja na sat (približno 100 km/h) potrebno je skoro 15 sekundi.

Troši oko 63,5 litara na 100 kilometara. Ima registarsku tablicu ‘046’, s obzirom da je Bajden 46. predsjednik Sjedinjenih Država. Njegova procjenjena vrijednost je 1,5 miliona dolara.

Što se kabine tiče, ima kapacitet da preveze do sedam putnika raspoređenih u tri reda sa formacijom sjedišta 2-3-2. Prozori su napravljeni od pet slojeva stakla i polikarbonata, debljine su 5 inči. Da bi se spriječili projektili ili hemijski napadi, oni su “zapečaćeni” i ne mogu se spustiti, osim vozačevog, koji se otvara maksimalno 7,5 centimetara.

Limuzina ima komplet prve pomoći, boce sa kiseonikom i kese sa krvlju, kompatibilne sa Bajdenovom krvnom grupom u slučaju da je potrebna hitna transfuzija američkom predsjedniku.

„Zvijer” je opremljena suzavcem, oružjem različitih kalibara i kamerama za noćno snimanje kako bi se garantovala bezbjednost predsjednika i njegove pratnje.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Air Montenegro izgubio 75 odsto putnika MA

Sezona u znaku rasta broja putnika, u avgustu promet 83 odsto iz 2019.

Promet turista na crnogorskim aerodromima svega 36 odsto u odnosu na 2019. godinu

VIDEO Najduži automobil na svijetu ima bazen, teren za mini-golf

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Temeljna prevara oko „temeljnog ugovora“

Vujanović: Ugovor mora uvažiti odluku Svetog arhijerejskog sabora SPC iz 2006.

VOJINOVIĆ ZA STANDARD: Očekuju nas veliki troškovi zbog tužbi direktora, religijski uticaj ne smije biti prisutan u školama

POLICIJA OBEZBJEĐUJE 22 LIČNOSTI: Kovač odbio zaštitu, Bečiću i bivšim ministrima ukinuta, u toku procedura oko Zdravka Krivokapića