Izvor: Beta

Vlada Andreja Babiša podnijela ostavku

Vlada Andreja Babiša, u skladu sa ishodom parlamentarnih izbora, podnijela je danas ostavku, a upravljaće u ostavci Češkom dok pobjednik izbora, koalicija konzervativaca, demohrišćana i liberala Zajedno sa koalicijom Piratske stranke i nezavisnih gradonačelnika STAN ne formira novi kabinet.
Vlada Andreja Babiša podnijela ostavku

Foto: Beta/AP

Premijer Babiš podnio je jutros ostavku pismom, pošto je predsjednik Češke Miloš Zeman još od 10. oktobra u bolnici sa komplikacijama zbog hroničnog oštećenja jetre i dužnosti može da obavlja samo djelimično, a posjete su na odjeljenju gdje leži zbog sanitarnih mjera zabranjene.

“Održao sam obećanje da ćemo biti rekorderi u brzini podnošenja ostavke vlade. Poraženi smo na izborima i odlazimo u opoziciju. Radićemo do posljednjeg momenta da ništa ne zapostavimo”, rekao je danas Babiš.

Izbori su održani 8. i 9. oktobra, a Zeman je, iz bolnice, povjerio lideru pobjedničke koalicije Zajedno Petru Fijali da vodi pregovore o formiranju vlade dvije koalicije koje imaju zajedno komotnu većinu 108 poslanika od 200 u donjem domu parlamenta.

Pošto je bolesni predsjednik Zeman odustao od svojih predizbornih najava da će bez obzira na volju birača povjeriti mandat da sastavi vladu Babišu, a Zajedno i Pirati i STAN potpisali su koalicioni sporazum u ponedjeljak i odredili okvirno i 18 ministra u vladi uz premijera Fijalu očekuje se da bi Češka ovog puta mogla imati vladu brzo, do Božića.

Zeman koji je skoro mjesec dana proveo na intenzivnoj njezi Centralne vojne bolnice u Pragu, a trenutno leži na Odjeljenju za rehabilitaciju biće u ponedjeljak prebačen na tzv. standardno odjeljenje, gdje će moći da prima posjete zvaničnika i obavlja dio svojih ustavnih dužnosti.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Vlada Andreja Babiša podnijela ostavku,nakon poraza na izborima

Beganović: Delegiranje predmeta ne ugrožava pravo na pravično suđenje

Izglasana nova Vlada, 41 poslanik dao podršku Krivokapiću

Dabetić najavio tužbu zbog smjene

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Dijeta Emine Jahović će vas nasmijati (FOTO)

Krivokapić: Neću podnijeti ostavku, izbor nove Vlade je gubljenje vremena

OVO je kćerka ULIKSA FEHMIUA, unuka slavnog BEKIMA: Nika je spoj savršenih gena! (FOTO)

BEŠIĆ: Parlamentarnu većinu sa samo poslanikom više održava strah od povratka DPS-a na vlast i mržnja prema njima