Izvor: Beta

Vladajuće partije SDSM i DUI očekuju novu pobjedu na lokalnim izborima u Sjevernoj Makedoniji

Generalni sekretar SDSM Ljupčo Nikolovski izjavio je večeras da prvi trendovi rezultata sa lokalnih izbora u Sjevernoj Makedoniji pokazuju da će koalicija te vladajuće stranke zabilježiti još jednu izbornu pobjedu.
Vladajuće partije SDSM i DUI očekuju novu pobjedu na lokalnim izborima u Sjevernoj Makedoniji

Foto: EPA-EFE//GEORGI LICOVSKI

On je, na prvoj konferenciji za novinare u SDSM posle zatvaranja biračkih mjesta, ocijenio da je prvi krug ovih lokalnih izbora „protekao demokratski, mirno i dostojanstveno“.

Nikolovski je potvrdio da je na biračkim mjestima bilo problema sa novim načinom glasanja sa identifikacijom glasača preko otiska prsta, ali je podsjetio da je to uvedeno na insistiranje opozicione VMRO DPMNE.

„VMRO DPMNE je insistirao na ovoj novini i mi smo kao odgovorna vlast prihvatili taj zahtjev opozicije“, rekao je Nikolovski.

Portparol DUI, albanskog partnera u vladi SDSM, Bujar Osmani je na konferenciji za novinare rekao da ta partija očekuje pobjede u tri opštine u prvom krugu lokalnih izbora.

Kako je istakao Osmani, DUI ima ogromnu prednost u svim opštinama gdje ima kandiate, a prema preliminarnim rezultatima od do sada prebrojanih glasova, očekuje pobjedu u prvom krugu u Saraju, Plasnici i Lipkovu.

„DUI ima prednost u svim drugim opštinama u kojima je učestovala sa svojim kadidatima“, rekao je Osmani, koji je ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije.

Prema podacima sa sajta Državne izborne komisije (DIK) Sjeverne Makedonije, do 19.30, pola sata prije zatvaranja izbornih mjesta, glasalo je oko 50 odsto upisanih birača na osnovu obrađenih 3.284 biračkih mjesta, odnosno 94,37 odsto.

Na poslednjim lokalnim izborima VMRO DPMNE je osvojila pet opština u Sjevernoj Makedoniji, a glavni konkurent, vladajući SDSM, 53 opštine. Najveća albanska partija trenutno upravlja sa 10 opština.

Građani Sjeverne Makedonije su danas, na sedmim po redu lokalnim izborima, birali gradonačelnike i odbornike u 80 opština i Gradu Skoplju.

U opštinama u kojima u prvom krugu ne bude izabran gradonačelnik ili ne izađe trećina glasača na izbore za odbornike, drugi krug će biti održan za dvije nedjelje.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Protesti: Građani optužuju Zaeva da je prodao Makedoniju

Zaev odbacio zahtjev opozicije za održavanje vanrednih izbora

Sjeverna Makedonija: Sjutra lokalni izbori, prvi put se glasa uz otisak prsta

Protest opozicije u Skoplju, traže ostavku Zaeva

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

RADONJIĆ ĆUTI U VEZI NAVODA MILOŠEVIĆA O PRITISCIMA, Baković: Kad javlja Radu, neka i javnost upozna o tome s kim pije kafu

Grupa građana Cetinja: Sjutra u 18 sati protest ispred izdajničke Vlade Crne Gore

Prvi rezultati izlaznih anketa izbora na Kosovu: U 11 opšina i gradova ide se u drugi krug, Srpska lista proglasila pobjedu u opštinama sa srpskom većinom

Popović za Standard: Nezakoniti upisi će se brisati, a kleropolitički akteri krivično odgovarati