Izvor: Danas.rs

Volstrit žurnal: Najveće ruske firme prebacile hiljade zaposlenih u Srbiju

Među državama koje su otvorile vrata Rusima koji bježe iz svoje države, mala balkanska zemlja postala je glavno odredište za tehnološke kompanije i visokoobrazovane profesionalce, piše Wall street journal, u tekstu pod naslovom Srbija postaje predvodnik u trci za privlačenje ruskog kapitala i talenata.
Volstrit žurnal: Najveće ruske firme prebacile hiljade zaposlenih u Srbiju

austrotherm.rs

Navode da je od februara ove godine Rusiju napustilo milion građana, a da se procjenjuje da je u Srbiju stiglo između 50,000 i 100,000 Rusa. Citirajući zvanične podatke, navodi se i da je otvoreno 700 firmi povezanih sa Rusijom, te da je uz to još 1,500 ruskih državljana otvorilo svoje kompanije u Srbiji.

– Tokom prvih dana rata Moskve u Ukrajini, Turska, Dubai i Gruzija su primile veliki broj Rusa. Ali mnogi od njih sada idu u Srbiju – navodi WSJ, objašnjavajući da je kroz istoriju Srbija bila bliski saveznik Rusije, da su domaći mediji nakolonjeni Rusiji, te da postoji bezvizni režim i direktni letovi iz Srbije.

– Neki dolaze u Srbiju da bi mogli da održe poslovne veze sa Zapadom uprkos sankcijama. Drugi prosto bježe od autoritarnog režima Vladimira Putina – navodi se u tekstu.

Kako se objašnjava, nekoliko dana nakon invazije, najveće ruske tehnološke firme poput Jandeksa, Luksofta, IT kompanije, i Vorgejminga, dizajnera igrica, prebacile su dio svog osoblja u Srbiju.

Luksoft, koji proizvodi AI softvere za kompanije poput BMV poslao je 1,000 svojih inženjera iz Rusije u Beograd i u toku je proces da se njih još 1,000 prebaci, rekao je za Vol strit predstavnik kompanije u Srbiji Mihajlo Postić.

On je objasnio da je srpska vlada obezbjedila četiri čarter linije Air Srbije za zaposlene i njihove porodice, a radne i boravišne dozvole su brzo dobijene.

WSJ piše i da zbog manjka stanova Luksoft trenutno pregovara sa Vladom Srbije o mogućoj investiciji u razvoj stambenog prostora kako bi se obezbjedio dom za hiljade radnika koje kompanija želi da trajno zaposli u Srbiji.

Jedan od Luksoftovih inženjera stigao je u Beograd zajedno sa ženom u mratu. Par je prethodno bio u Gruziji i Turskoj, ali im se Srbija učinila privlačnijom za početak novog životra.

– Kulturološke razlike su male… Osjećamo se kao kod kuće i ovdje je demokratija u kojoj ljudi mogu da protestuju protiv vlade – kazala je žena inženjera za WSJ.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

U Španiji uhapšena grupa narko dilera, među kojima i crnogorski državljani

Službeni list: Zeta od danas zvanično opština

Crna Gora izručuje najtraženije bjegunce s FBI liste SAD-u

Šavnik: 30. oktobra se ponovo glasa na pet biračkih mjesta