Izvor: Klix.ba

Wall Street tone dok istovremeno strahovi od recesije rastu

Američki berzanski indeksi su u četvrtak završili naglim padom u velikoj rasprodaji jer su strahovi od recesije rasli nakon poteza centralnih banaka širom svijeta da suzbiju rastuću inflaciju nakon najvećeg povećanja stope Federalnih rezervi od 1994. godine.
Wall Street tone dok istovremeno strahovi od recesije rastu

Foto: EPA-EFE

Referentni S&P 500 (.SPX) doživio je šesti pad u sedam sesija. Dionice su ojačale u srijedu jer je Fed izvršio agresivno povećanje stope od 75 baznih poena, kako se očekivalo, kako bi pomogao indeksu da prekine svoj najduži dnevni niz gubitaka od početka januara, piše Reuters.

Međutim, povećanje kamatnih stopa od Švicarske i Velike Britanije u četvrtak ponovo je izazvalo strahove da bi pokušaji centralnih banaka da obuzdaju inflaciju mogli dovesti do znatno sporijeg rasta u svijetu ili recesije.

“To je ono što ljudi danas preispituju – kolika je vjerovatnoća potencijalne recesije i hoće li korporativni profit doći tamo gdje su procjene analitičara ili će oni biti oboreni“, rekao je Tom Hainlin, globalni investicioni strateg u Ascent Private Wealth Group američke banke za upravljanje finansijama u Minneapolisu.

“Švicarac je izašao i iznenadio sve danas i rekao da smo manje zabrinuti za snagu naše valute, a više o inflaciji”, dodao je.

Dow Jones Industrial Average (.DJI) je pao 741,46 poena, ili 2,42%, na 29.927,07, S&P 500 (.SPX) je izgubio 123,22 poena, ili 3,25%, na 3,666,77, a Nasdaq Composite je pao (.4IC53) 4,08%, na 10.646,10.

Svaki od 11 glavnih S&P sektora bio je niži, iako je defanzivni potrošački proizvod (.SPLRCS) nadmašio šire tržište poput WalMart (WMT.N), General Mills (GIS.N) i Procter & Gamble (PG.N) koji su bili među rijetkim “naprednjacima” jer je samo 14 komponenti S&P 500 završilo više za sesiju.

Dionice u porastu bile su teško pogođene indeksom rasta S&P (.IGX) koji je pao za 3,75%, dok je Nasdaq Composite zabilježio peti pad od 4% ili više od početka maja.

Nade da bi Fed mogao osmisliti meko ekonomsko prizemljenje blijede, a analitičari Wells Farga sada vide veće od 50% šanse za recesiju. Ostale banke koje su upozorile na rastuće rizike od recesije su Deutsche Bank i Morgan Stanley.

Obim na američkim berzama iznosio je 13,98 milijardi dionica, u poređenju sa prosjekom od 12,16 milijardi za cijelu sesiju u posljednjih 20 berzanskih dana.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

CKB i NLB napravile najveći profit, u minusu samo Komercijalna

EVROPA SAD POVEĆALA TRAŽNJU ZA KREDITIMA – BANKE ZA STANDARD: Među najtraženijim su stambeni, kreditiranje turizma intenzivnije u južnim opštinama

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Knežević: Među plaćenicima koji ratuju u Ukrajini bila dva Crnogorca, jedan poginuo

Vlahoviću ukinuto rješenje o suspenziji, ali ga Adžić još nije vratio na posao

BURNO NA SJEDNICI VLADE – Krivokapić: Crkva Srbije u CG nelegalni subjekt, Lalošević: Ne trebaju nam tenzije i predrasude

Vlada donijela odluku o osnivanju: Saša Raičević na čelu Nacionalnog savjeta za obrazovanje