Izvor: Beta

Zelenski: Ukrajina je na putu u NATO, moramo da dobijemo sistem garancija

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da, iako Ukrajina nije punopravna članica NATO, postoji potreba da vodeće zemlje svijeta, uključujući SAD i Rusiju, postignu sveobuhvatni sporazum kojim bi bile ''utvrđene garancije bezbjednosti'' za Ukrajinu, i vojne i energetske.
Zelenski: Ukrajina je na putu u NATO, moramo da dobijemo sistem garancija

Foto: EPA

U intervjuu za RTV Ukrajine, Zelenski je istakao da je ta zemlja na putu ka članstvu u Alijansi, objavljeno je na zvaničnom vebsajtu predsjednika Ukrajine.

„Na putu smo ka Alijansi. NATO je, naime, jedini od danas postojećih bezbjednosnih saveza kojem bi Ukrajina mogla da se pridruži. Mi tamo imamo poziciju ‘otvorenih vrata’. Ali, na tom putu postoji veliko rastojanje – godine i mjeseci, naročito ako dođe do eskalacije. Dok prolazimo ovim putem, moramo da dobijemo sistem garancija“, istakao je Zelenski.

Primjetio je da se ovim pitanjem bave „svi svjetski lideri“, naročito oni koji su u kontaktima s Ruskom Federacijom.

Zelenski je ocijenio da su garancije Ukrajini “zapravo jedina alternativa” u situaciji kada je ona primorana “da se sama brani, da održava moćnu vojsku tokom aktuelne agresije i istovremeno osigurava vitalnu aktivnost države i sprovodi reforme”.

“Zato, ako vi, naši partneri, govorite o tome šta su naše zajedničke vrijednosti, onda dajte da na njima radimo zajedno. Ne, to nije altruizam, riječ je o tome što će sjutra (Rusija) i na vas krenuti. Oni će ići dalje, poslije čega će nastavi migraciona kriza”, rekao je Zelenski.

Kako je naveo, riječ je prije svega o podršci ukrajinskoj armiji – njenom finansiranju, obuci, rehabilitaciji vojnika i drugim pitanjima. Jednako važno pitanje, kako je rekao, jeste enegretska bezbjednost, posebno u kontekstu prijetnji gasovodom “Sjeverni tok – 2”

“Potreban je globalni dokument. Ne bježimo od razgovora u Normandijskom formatu. Najjače zemlje svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države i Rusiju, sješće i potpisaće da postoji takav put. Ali, u tom dokumentu potrebno je da postoji četiri-pet garancija o bezbjednosti naše zemlje. Tada je to razgovor”, zaključio je Zelenski.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Zelenski i Erdogan potpisali važan sporazum, turski dronovi Bayraktar proizvodit će se u Ukrajini

Abazović: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade

Smijenjen Aleksa Bečić

STANDARD SAZNAJE: Završen izviđaj za KAP, tokom naredne nedjelje prva hapšenja – na listi “zvučna” imena

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Đukanovic u Minhenu sa Lajčakom, Pahorom, Hanom: Primarni cilj obezbjeđivanje podrške vladi koja bi omogućila hitnu deblokadu

Cijenje divljaju, hrana sve skuplja

Jedna osoba uhapšena zbog nestanka Amele Kalač

Ulična trka dovela do teške saobraćajne nezgode na Karabuškom polju