Izvor: DW

Zidojče cajtung: Srbija okreće leđa Putinu

Malo je nedostajalo da Kristijan Šmit, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, ponovo bude spriječen da podnese svoj izvještaj u Ujedinjenim nacijama o ''zabrinjavajućoj situaciji u zemlji i sve češćim pokušajima destabilizacije od strane rukovodstva bosanskih Srba, a uz podršku Moskve'', piše Zidojče cajtung. Prošle srijede, Moskva je to ponovo željela da spriječi, ali za takav prijedlog nije bilo većine u Savjetu bezbjednosti.
Zidojče cajtung: Srbija okreće leđa Putinu

Aleksandar Vučić

Šmit je dobio riječ i ovoga puta mogao je da iznese svoja opažanja: da je “ustavni poredak BiH ugrožen”, na primjer, planovima Republike Srpske da formira sopstvenu poresku upravu, pravosuđe i sopstvenu vojsku. Gledano na duže staze, to bi de fakto trebalo da dovede do otcjepljenja i, kako strahuju mnogi posmatrači, ponovo otvori krvave rane u regionu.

Šmit odlučan

” Dejtonski sporazum će se odlučno braniti. Nećemo mirno da sjedimo i gledamo kako drugi uništavaju 26 godina mira, stabilnosti i napretka”, citira njemački list visokog predstavnika Šmita.

U tekstu se naglašava da je Šmitov govor u UN naišao na odobravanje prisutnih – izuzev predstavnika Rusije i Kine. Pa čak je, piše autor, i predstavnik Srbije „priznao teritorijalni integritet susjedne zemlje“.

” Toliko jedinstva rijetko se pokazuje u odnosu prema BiH”, ocjenjuje list iz Minhena.

Zidojče cajtung navodi da je „Milorad Dodik, vodeći političar bosanskih Srba, jedan od posljednjih iole pouzdanih saveznika koje Kremlj ima u jugoistočnoj Evropi. Ali upitno je koliko on zaista može da postigne svojim provokacijama. Predsjednik susjedne Srbije, Aleksandar Vučić, jedan je od njegovih najvažnijih partnera u regionu. Ali Vučić, u najmanju ruku ka spolja, ne pokazuje da pruža podršku Dodikovim secesionističkim igrama, vjerovatno i zato što zna da bi time značajno oslabio svoj sopstveni položaj u Evropi.“

Vučić na tankoj žici

Vučićeva vlada već dugo vodi politiku „klackalice između Zapada i Istoka“. Ona i dalje odbija da se pridruži evropskim sankcijama Rusiji. S druge strane, podsjeća nemački list, ta zemlja je glasala za rezoluciju UN kojom se osuđuje napadački rat protiv Ukrajine.

” Hod po žici za Vučića postaje sve delikatniji: on već dugo održava poseban odnos s ruskim predsjednikom Putinom koji ga snabdijeva gasom i podržava u sprječavanju međunarodnog priznanja bivše srpske pokrajine, Kosova, kao suverene države”, navodi list.

Zidojče cajtung ukazuje da se i tradicionalno prorusko raspoloženje u medijima bliskim vladi nedavno promijenilo otkako je Putin tokom nedavne posjete generalnog sekretara UN Antonija Gutereša Moskvi ukazao na navodne sličnosti između separatističkih područja u istočnoj Ukrajini i Kosova.

” To sa srpske tačke gledišta nemoguće poređenje koštalo je Putina velikog gubitka simpatija. To Vučiću olakšava unutrašnjepolitičko okretanje ka EU”, navodi list.

Ipak, prenosi njemački list, Vučić je u ponedjeljak je izjavio da će sankcije Rusiji izbjegavati „što je moguće duže“. Zbog takvog kursa Srbija očigledno gubi mnogo novca od zapadnih investitora, ocjenjuje Zidojče cajtung i prenosi da su se potom i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i predsjednik Skupštine Ivica Dačić javno izjasnili za ulazak u Evropsku uniju.

Primjer Bugarske

Kao primjer da okretanje od Moskve „ne vodi nužno u propast“, Zidojče cajtung u istom tekstu navodi Bugarsku, koja se donedavno smatrala najbližom saveznicom Rusije u EU. Aktuelna vlada premijera Kirila Petkova prekinula je tu tradiciju, usprotivila se Kremlju, i za to je kažnjena zavrtanjem slavina gasa iz Rusije.

” Ali, Bugarska zna kako sebi da pomogne. Ona sada sve više kupuje gas preko Grčke i ubrzano se dovršava dugo planirani gasovod između te dvije zemlje. Bugarska može da dobije velike količine tog energenta iz Azerbajdžana, a i iz SAD”, piše njemački list.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

Loše gazdovanje šumama se nastavlja, zeleno blago pokradeno

Sisojev: Srbija je direktni eksponent ruske politike na Balkanu

Montefarm obavještava: Apoteke koje će raditi tokom praznika

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Nikolić: Izjava Kovačevića pokazatelj da je DF ekspozitura ruskog imperijalizma

Vujović: Interes predsjednika Vučića je da Crna Gora ne postane članica EU prije Srbije

(FOTO) UDALA SE TANJA SAVIĆ: Upecala gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića?

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV “ZAPAD BANKE”: Falsifikovanom izjavom zatvorili kredit firme ,,Ofimmo“ od 1.500.000 eura