Izvor: N1

Zvaničnici SAD saopštili da je Kina poslušala upozorenja u vezi sa Rusijom

Dva mjeseca nakon upozorenja da bi Peking mogao da pomogne Rusiji u borbi protiv Ukrajine, visoki američki zvaničnici saopštili su da nisu primijetili otvorenu kinesku vojnu i ekonomsku pomoć Moskvi.
Zvaničnici SAD saopštili da je Kina poslušala upozorenja u vezi sa Rusijom

Foto: Pixabay

Američki zvaničnici rekli su Rojtersu posljednjih dana da su i dalje oprezni u pogledu kineske dugoročne podrške Rusiji uopšte, ali da se vojna i ekonomska pomoć od koje su strahovali nije dogodila, barem ne još.

Američki predsjednik Džozef Bajden sprema se da ovog mjeseca posjeti Aziju, a njegova administracija će uskoro objaviti prvu strategiju nacionalne bezbjednosti Kine, koja postaje supersila.

„Nismo vidjeli da Narodna Republika Kina pruža direktnu vojnu pomoć ratu Rusije protiv Ukrajine ili sistematske napore da pomogne Rusiji da izbjegne naše sankcije“, rekao je zvaničnik Bajdenove administracije. Nastavljamo da pratimo Narodnu Republiku Kinu i svaku drugu zemlju koja bi mogla da pomogne Rusiji ili na drugi način izbjegne sankcije SAD i partnera, dodao je.

Osim što izbjegava direktnu podršku ruskom ratu, Kina izbjegava i sklapanje novih sporazuma između svojih državnih rafinerija nafte i Rusije uprkos velikim popustima. U martu je kineska državna grupa Sinopec suspendovala pregovore o velikoj investiciji u rusku petrohemijsku i gasnu industriju, navodi Rojters, prenosi Hina.

Prošlog mjeseca, američka ambasadorka pri UN pozdravila je uzdržanost Kine na glasanju u UN o osudi ruske invazije. Ali Kina je odbila da osudi rusku akciju u Ukrajini i kritikuje sankcije Zapada Moskvi.

Trgovina između Rusije i Kine porasla je u prvom kvartalu, a dvije zemlje su u februaru ponovo potvrdile partnerstvo „bez granica“.

Kineska ambasada u Vašingtonu u ponedjeljak je u tekstu od 30 stranica optužila SAD za širenje „neistine“ kako bi diskreditovala Kinu u vezi sa Ukrajinom, uključujući tvrdnju u martu da je Rusija zatražila od Kine vojnu pomoć.

Ambasada napominje, međutim, da su američki zvaničnici od tada saopštili da nisu vidjeli dokaze da je Kina pružila takvu pomoć.

Bajden nije govorio o tome da Kina pomaže Rusiji otkako je novinarima u Briselu 24. marta rekao da se u telefonskom razgovoru sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom „uvjerio da razumije posljedice“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je prošle nedjelje pred Komitetom Senata za spoljne poslove da Kina ima „značajan rizik za reputaciju“ jer je ruski saveznik i da „za sada ne vide značajnu kinesku podršku ruskoj vojnoj akciji“.

Bajden će posjetiti Tokio i Seul, ali ne i Kinu. On će se takođe sastati sa indijskim i australijskim liderima tokom sastanka Kuad-a u Tokiju. Ovo će biti njegova prva posjeta Aziji kao predsjednika.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

VIDEO: Konvoj kamiona i vojnika na putu ka ukrajinskoj granici; Amerika šalje 800 trupa i 20 helikoptera na Baltik

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

KNEŽEVIĆ U BEOGRADU PRIVATNO: UP će sjutra uzeti izjavu i vidjeti šta dalje; Nije bilo svađe sa Brđaninom

Bojanić: SNP protiv Kentere, naš kandidat za direktora ANB-a Mašković

KCCG saopštenjima obmanjivao javnost: Na brzinu mijenjali i sistematizaciju

Injac predala dužnost Konjeviću